StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoPostali smo bitni

Najjači smo u Hrvatskoj. Prvi na izbornim listama, Crnoj kronici i u Remetincu!

Piše Zdravko Pilić
12. lipnja 2020. - 10:41

Nismo nikad bili jači. Ivan Malenica iz Šibenika nositelj je liste HDZ-a u Devetoj izbornoj jedinici, a i glavni igrač glavne oporbene stranke u našoj izbornoj jedinici, koja pokriva četiri županije, što skroz, što djelomice - pola Dalmacije i Liku - isto je tako Šibenčanin - Franko Vidović SDP-ov je koordinator za Devetu. I zadarski kandidat za Sabor. Aj, nek smo i to dočekali. Da Zadrani predlažu Šibenčanina, a da Božidar Kalmeta, kojeg su do jučer brojni u Šibeniku gledali ko u Boga, na sva usta hvali ministra Ivana Malenicu. Da se Šibenik nosi, da je Šibenik zvijezda i da je biti iz Šibenika i Šibensko-kninske županije postalo "trade mark" i kvaliteta samo po sebi, svjedoči i to da se kao nositelj liste Škorina Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista u Devetoj izbornoj jedinici već danima, kao siguran "pick", najavljuje Hrvoje Zekanović. Prognozirali su mu da će bez HDZ-a propasti, ali evo njega ponovno u Saboru.

S dobrog na bolje

Ali i ne samo njega, nego bi tamo, kao siguran broj dva koji se najavljuje na istoj listi koja računa na onaj desni, konzervativni dio biračkog tijela, mogao još jedan Šibenčanin, odnosno Šibenka - Ljiljana Zmijanović, dok bi tek treća bila poznata novinarka HTV-a, Karolina Vidović Krišto. Prvi Zadranin na toj listi bio bi, prema špekulacijama, tek peti predsjednik MODES-a Rudolf Dvorski. Koji će biti, na koncu je za priču sasvim nebitno, ali ne treba ići tako davno u prošlost da bi se sjetilo vremena kada je bilo potpuno obratno. Kada se Ivan Klarin kao mladi načelnik iz Tisnog "grebao" kod Ingrid Antičević Marinović da ga spoji s ministrom Kalmetom pa da mu ovaj da milijun kuna da dovrši sportsku dvoranu u Tisnom. Tada je Zadar davao ministre, ne samo Ingrid Antičević Marinović i Kalmetu, nego i Anu Lovrin, moćne državne tajnike poput Zdravka Livakovića i čitav niz drugih.

Danas su moćni i utjecajni državni tajnici naše gore list - Josipa Rimac. Da nije bila moćna i utjecajna, zar bi ovako visoko dogurala, čak do Remetinca?! Ne zatvaraju tamo svakoga! Nositelj liste Stranke rada i napretka Milana Bandića 365 je također naš, šibenski bodul, Anton Dobra. I njemu su, kao i Zekanoviću, politički dušebrižnici proricali kako će, kada se odvojio od SDP-a, na čijoj je listi ušao u Gradsko vijeće grada Šibenika, skroz propasti, ali Dobra ide s dobrog na bolje. Još jedan nositelj liste, još jedan šibensko- kninski "number one", kojem je zadarska ekipa iz Akcije mladih - Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač - došla u Šibenik dati podršku je i vječni primoštenski načelnik Stipe Petrina. Prilično dobar potez povukao je i mladi pirovački načelnik Ivan Gulam, koji se ulaskom u stranku Fokus, koji izlazi na izbore sa strankom "Pametno", na velika vrata vratio u "nacionalnu" politiku. Naravno, treba li uopće i reći, kao prvi na listi u Devetoj izbornoj jedinici! Superpametan potez nekadašnje vedete HNS-ovih "narodnjaka", stranke čiji se rejting danas ne mjeri u postocima nego u promilima. No, ako je propala stranka nisu kadrovi, kojih je ponovno na sve strane.

Još su dva načelnika, tribunjski i kninski, Grubelić i Jelić, kroz Stranku s Imenom i Prezimenom prilično zapaženo iskoračila na političku scenu, iako im nitko nije davao previše šanse kada su prije četiri godine smijenili u svojim mjestima dugogodišnje HDZ-ove načelnike Damira Pilipca i Josipu Rimac. Prognoziralo se da će plesati samo jedno ljeto, a oni danas, poslije lokalnih izbora, iz svojih "malih mista" pucaju i na Sabor.

Najjači smo!

Zapravo, lakše je naći Dalmatinca koji ne nosi lančić oko vrata neg iole ozbiljn(ij)u listu u Devetoj izbornoj jedinici, a da je ne nosi Šibenčanin ili Šibenka! Naposljetku, da smo mi u Šibeniku i našoj Šibensko-kninskoj županiji postali zaista veliki, bitni i važni, ono što su do jučer bili Zadrani, a prekjučer Splićani, svjedoče, čemu se ne pohvaliti, i posljednje velike afere koje se vrte u našoj županiji. Nema velikog, ozbiljnog kriminala bez velikih investicija, a investicije u vjetroelektrane u našoj su županiji najveće u Hrvatskoj. Samo ona u mjestu Krš Pađane vrijedna je skoro dvije milijarde kuna! Nema boljeg znaka da ste uspjeli, nego kad vam se ime počne pojavljivati u Crnoj kronici! U nas se uspješan kaže "lopov", a neuspješan - on je, jadan, pošten!"

18. travanj 2024 14:19