StoryEditorOCM
Govoreći otvorenogovoreći otvoreno

Kako je to moguće u nas, Hrvata? Najbogatiji vodom u Europi, a danas imamo - redukcije?!

23. srpnja 2022. - 20:55

Mali Japanci uče od prvog dana otkako dođu na svijet, i krenu u vrtić, pa onda u školu da je Japan jedna mala i siromašna, izolirana otočna zemlja, koja nema nikakvih resursa, rudnih blaga i energije, i koja u okruženju moćnijih i mnogoljudnijih susjeda može opstati jedino ako naporno radi, bude bolja, brža i tehnološki naprednija, ne samo od njih nego i od ostatka svijeta. A više ih je od 120 milijuna. Nasuprot njima, nas oko četiri milijuna Hrvata uče da smo rođeni na bogomdanoj čestici ovog planeta, najljepšoj mogućoj, što ga je Bog kad je stvarao svijet ostavio samom sebi, za odmor, pa ga onda dao nama Hrvatima, jer je sve već izdijelio drugima, da u njoj možemo živjeti ko Bog, ko u edenskom vrtu, bez ikakvog rada i truda, od turizma....

A da smo prirodnim bogatstvima, odnosno resursima, prebogati – gorovitim stoljetnim šumama i ravnim plodnim njivama, kojima bi samo naša Slavonija mogla hraniti pola Europe, skoro ko Ukrajina. A što se vode tiče, to sam namjerno ostavio za kraj, e tek smo tu najjači. Dosta je zaguglati, pa da vas zapljusnu naslovi - "Hrvatska najbogatija slatkom vodom u EU", "UNESCO: Hrvatska ima najbolju vodu iz pipe u Europi", "Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode u EU". Naravno, kao i svaka laž, i ova se zasniva na istini. A istina je da svugdje negdje stoji i dodatak, koji piše sitnim slovima – "po glavi stanovnika".

Al to ne staje u naslov, pa se i ne vidi. A i predugo je, a naš narod ne voli komplicirano. Elem, pošto nas Hrvata i stanovnika Hrvatske nešto baš i nema, onda ispada da nemamo baš ni vode koliko smo mislili da imamo. A još kad dođe ljeto, pa udre suša, jedna ovakva ko ova sada, onda nas jadne, ubijeđene da smo najbogatiji vodom u – rekli bi Srbi – u Vaseljeni, iznenade naslovi da se u Istri, najturističkoj regiji u Hrvatskoj, uvode – redukcije.

Nema pranja auta

Nema više pranja vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tek tržnice i ribarnice. Mi smo, bahati i rasipni kakvi već jesmo - a što i ne bi bili kad mi toga imamo na bacanje, pa prolijevaj - valjda jedini u Europi i svijetu, koji to rade s izvorskom vodom. Drugi za to koriste sanitarnu vodu, ali to za nas – prekomoplicirano. Ko i onaj dodatak "po glavi stanovnika". Šta ćemo sad ić izmišljat neku novu, toplu, pardon sanitarnu vodu, gradit neke nove skupe, paralelne sustave, prečišćavače, kad imamo vode koliko hoćeš. Daj gumu, i lijevaj! Dok se ne suočimo s istinom, kao i u svemu. A onda ćemo ići tražiti lopove i sabotere.

Nema, presušilo je. Tko je odnio, ukrao, pronevjerio, strajbao. Pa imali smo, bili smo najbogatiji vodom u Europi! A sad nema vode! I ne samo da nema Istra, koja se ljeti udvostruči i utrostruči, nego evo nema ni Lika. Općina Rakovica kod Plitvica (!) uvela je još strože redukcije – zbog niske razine vode u vodospremi "Lisina" 19. srpnja je od 12.30 do 17.00 zavrnula špinu svima. A obustava isporuke vodu noću, od ponoći do pet ujutro, ostaje do daljnjega! I sad ti to razumi! Pusti slapovi na Plitvicama, milijuni kubika idu u zemlju, a oni nemaju vode!

Lijepi i pametni

Naravno, najlakše je reći, ukralo, odnilo. Nije da je našim lopovima mane, al ne piju Ličani ni Plitvice, ko što ni mi ne pijemo direktno slapove Krke, nego vodu s izvorišta Jaruge, koja se pumpama diže na Lozovac, na 175 metara visine. A onda ide tisuću kilometara cjevovoda. Taj sustav košta, a te pumpe troše struju, koja ne samo da je skupa, i da je otišla nebu pod oblake, nego je pitanje hoće li je ove zime uopće biti. Cijela Europa, jedna prebogata Njemačka, strahuje, skuplja svaki kilovat, svaki kubik plina u spremnik, aktivira stare, davno konzervirane termoelektrane na ugljen, koje je već namijenila za muzej, ne bi li nekako pregurala i prezimila ovu zimu. A šta za to vrijeme rade resursima prebogati Hrvati?

Oni, kao da se ništa ne događa, i kao da se njih rat u Ukrajini ne tiče, kao da je to videoigrica, drže glavu u mobitelu, ko noj u pijesku, i nastavljaju voditi "sveti rat" protiv vjetroelektrana – uništit će nam krajobraz – i skoro da dočekuju ko okupatora svakog onog tko u njih investira. Poput ovih Španjolaca što namjeravaju graditi dva parka s vjetrenjačama, jedan kod Splita, a drugi između Šibenika i Knina, vrijednih sto milijuna eura, koje će proizvoditi struju za 60 tisuća kućanstava. Takvi će sutra, kad poskupi voda, jer su godišnji računi za struju, za one pumpe na Jarugi što ih spomenusmo, otišli preko nekoliko puta – u milijunima kuna - pitati kakve veze ima voda sa strujom, naftom i ratom u Ukrajini. Ma nikakve, što se to nas tiče, ovako lijepe, pametne i bogomdane, koji imaju sve...

19. travanj 2024 07:41