StoryEditorOCM
Glava u balunuGLAVA U BALUNU

Treba li nam poseban fond za financiranje šibenskog sporta!? "Kako ćemo osigurati obnovu reprezentacije, kad su nam klubovi na rubu egzistencije"

Piše ivo Mikuličin
20. kolovoza 2022. - 17:28

Ne pamtimo kad je Perica Bukić, legenda šibenskog, hrvatskog i svjetskog vaterpola, bio tako otvoren kao kod nedavne najave Europskog prvenstva, što krajem ovog mjeseca počinje u Splitu. Rečenicama "Ne možemo vječno dobrom improvizacijom parirati reprezentacijama, koje godinama ulažu deset puta više u vaterpolo od nas, Hrvata", "Kako ćemo osigurati obnovu reprezentacije, kad su nam klubovi na rubu egzistencije!?", "Možete misliti što god hoćete o pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću, ali on se trudio sačuvati vrhunske zagrebačke klubove na taj način da je, uz redovita izdvajanja za sport u cjelini, utemeljio fond za financiranje tih klubova"…

Podsjetio nas je (ne)izravno na "jednoumlje", kad se u Šibeniku izdvajala posebna stopa iz tzv. udruženog rada za sport, pa se na taj način prikupljalo 4,5 milijuna maraka godišnje za klubove i sportska društva ili gotovo deset puta više nego što gradska "vlada" trenutačno ulaže u sport. Sa ciljem da košarkaši Šibenke, nogometaši Šibenika, vaterpolisti Solarisa i veslači Krke zadrže trend visokih natjecateljskih dometa. Bilo je to, dakako, i doba, kad se lakše moglo i do domaćih, šibenskih sponzora "Šibenke", "Elemesa", "Poliplasta", "Slobodne plovidbe"… Baš kao što su tvrtke u najvećim hrvatskim gradovima brinule o košarci, što jasno kazuju imena klubova Jugoplastika i Cibona.

Bandićeva formula

Je li Bandićeva formula primjenljiva i na šibenske (ne)prilike!? Odgovor na to trebali bismo dobiti u idućem gradskom i županijskom proračunu. Posebice gradskom, u kojemu stalno rastu sredstva, koja se izdvajaju za sport, ali očito i nedovoljnim tempom.

Da Bukić nimalo ne pretjeruje govore vijesti iz nekadašnjih europskih prvaka u košarci. Vrlo je dvojbeno ne samo hoće li Cibona skupiti momčad, dovoljne kvalitete za Regionalnu ligu, već i, po nekim crnim scenarijima, uopće opstati kao klub. Tek nešto je bolja situacija u Splitu, gdje je trostruki prvak Europe stavljen u izlog zbog prodaje.

- Mi ne prodajemo klub, već tražimo strateškog partnera - ublažavaju crnu retoriku aktualni(i bivši) članovi splitske gradske "vlade".

Misija Solaris

Ako se sa zagrebačkih i splitskih usporednica još jednom prebacimo na lokalne, šibenske onda valja ponovno citirati Pericu Bukića.

- Tko zna koliko će dugo Solaris marketinškim akcijama moći osiguravati 2,5 milijuna težak godišnji proračun!? Zar ne bi bilo normalno da Grad Šibenik osigura barem polovicu od spomenute cifre - pita se Bukić, čiji je odnos prema matičnom klubu, neovisno o zagrebačkoj adresi, i više nego benevolentan.

Sporno je, blago rečeno, i financiranje ŽKK Šibenik, nekadašnjeg prvaka Jugoslavije i Hrvatske, te sudionika europske Lige prvaka.

U takvom nimalo vedrom ozračju daleko od logičnog zvuči slijed (financijskih) zbivanja u jednom od šibenskih prvoligaša. Neslužbene informacije govore da je uprava najprije odbila potencijalnog sponzora, a potom podigla kredit od pola milijuna kuna!?

Zašto ne spominjemo ime kluba!? Pa, zato da ih ne bi i dalje drmala paranoja "kako smo protiv njih". Osobno, autor ovih redaka volio bi da je u krivu. Ne samo u tom slučaju, već i mnogim drugim, koji se tiču tog šibenskog prvoligaša.

20. travanj 2024 05:10