StoryEditorOCM
Glava u balunuPut do 1.HNL

Kula kao zajednički nazivnik: Nema dvojbe da je Šibenčanin u ‘nogometnoj Vladi‘ bio logistička podrška Šubićevcu

Piše Ivo Mikuličin
14. svibnja 2020. - 09:34

Nisam znao da Ante Kulušić toliko voli grad i klub, otelo se jednom našem šibenskom kolegi poslije telefonskog razgovora s Kulom, kako obično (sportski) prijatelji zovu potpredsjednika HNS-a, koji je šibenskom puku i prvi neslužbeno najavio vijest kako će se na jesen na dobrom, starom Šubićevcu igrati prvoligaški nogomet.

Kad smo, pak, tu kratku novinarsku ćakulu prenijeli jednom od uglednih Šibenčana sa zagrebačkom adresom, on je pomalo začuđeno reagirao:

- Iz medijske perspektive nisam baš dobio takav dojam o gospodinu Kulušiću!

Taj nas je zagrebački Šibenčanin (ne)posredno vratio u vrijeme, kad su trojica Šibenčana, Perica Bukić, Ante Kulušić i Danko Radić drmala s tri gotovo najpopularnija hrvatska sportska saveza: vaterpolom, nogometnom i košarkom. U svakom trenutku spremni da logistički pomognu sportu u rodnom gradu. A kako im je dio šibenskih sportskih djelatnika uzvraćao na tu privrženost?

- Više je pisama protiv Perice, Kule i mene poslano na visoke zagrebačke adrese iz Šibenika nego iz cijele Hrvatske, znao nam je govoriti pokojni Danko Radić, čijoj su se sjeni na silno emotivnoj komemoraciji u Šibenskom kazalištu stigli pokloniti ljudi iz svih hrvatskih sportskih središta, pa i iz istočnog susjedstva. U parteru je, među inim, primijećen i jedan od najboljih svjetskih sudaca, Beograđanin Ilija Belošević, sa čijim je ocem Obradom Radićem dijelio pravdu u bivšoj državi.

Ako se vratimo prvotnoj tezi, nema dvojbe da je Ante Kulušić bio logistička potpora Šubićevcu u nedovršenoj sezoni, u kojoj su kako je slikovito kazao predsjednik uprave Jure Zoričić, u klupskom vodstvu „krvarili da bi ostvarili prvoligaški cilj“. Kad smo treneru Krunoslavu Renduliću čestitali na prvoligaškom balu, on je korektno uzvratio:

- To nije uspjeh samo trenera, momčadi i klupskih čelnika. To je priznanje svima, koji su ugradili dio svoje ljubavi prema Šubićevcu, pa i vas, šibenskih novinara.

Rendulić neće tako brzo stići u Šibenik, ali će sa sportskim direktorom Ivanom Bulatom u svom zagrebačkom domu precizirati sve stručne prvoligaške projekcije. Naravno, da planovima na travnjaku ne završavaju sve šibenske nogometne brige. U uskoj i otvorenoj suradnji s Gradom Šibenikom do pronalaska toliko željenog klupskog vlasnika, valja, nema sumnje, ojačati klupsko vodstvo. Braća Bulat, Jure Zoričić, Stipe Protega i ostali vape za dodatnim operativcima, koji će financijsku problematiku učiniti blažom, vedrijom. Povijest Šubićevca nas uči da je uvijek bilo mladih i potentnih Šibenčana, spremnih da se uhvate u koštac s klupskom problematikom. Uostalom, bivši (uspješni) predsjednici Marko Slavica i Željko Dulibič nisu imali ni 40 godina, kad su spretno kormilarili šibenskim nogometnim brodom. I nije vrag da je posve izumrla ta šibenska nogometna vrsta!

A Ante Kulušić će uvijek biti tu kao prepoznatljiva šibenska nogometna Kula. O njemu s posebnim simpatijama govori i već spomenuti Perica Bukić:

- U hrvatskim sportskim kuloarima prevladava ocjena da su u aktualnoj pandemijskoj krizi najbolje reagirali hrvatski nogometni i vaterpolski savez. A Kula je njihov „zajednički nazivnik“. Kao potpredsjednik HNS-a i, ako niste znali, član Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza!

18. travanj 2024 16:17