StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Važno je da nam Čagalj nije piva na Novu godinu! Jole je dobar čovik, ali...

Piše Branimir Periša
6. siječnja 2024. - 12:42

El Tigre je na Paroninon šanku ostavija otvorenu škatulu španjuleta i osta ugodno iznenađen zato šta se njegov kompanjon nije strelimice mašija. Odavno se Bili Smo Uskoro ostavija duvana, ali plaćenoga svojin šoldiman i zaključija da mu pušenje iz tuđih izvora manje šteti.

– Šta je reći da neš zapaliti? – ne more se načuditi El Tigre. Još više se iznenadija kada je ovaj svečano objavija da se skroz ostavija pušenja. Počeja je kašljucati zadnje vrime, a i grlo mu škripi...

– Ma bi ja i prije, nego skoro cili život čekan da se poklopu vako povoljne okolnosti, a to je da za nike odluke bude prvi od godine i još ponedijak. I eto, dogodilo se! – reka je trljajući ruke od zadovoljstva šta se oslobodija velike muke.

– Pa da! – plesnila se po čelu Dobra Parona. – U svakomen slučaju, ponašate se ka i naša država, oli se država ponaša ka i vi.

Moćan znamen

Oću reći, triba je biti ponediljak i prvi od godine da se objavi žešća borba protiv poreznih dužnika. I muljatorskih vlasnika firmi koji bi ugasili jednu punu dugova i otvorili novu, pa in onda stavi soli na rep – sitila se ona upečatljivih informacija sa početka jedinstvene, 2024. godine započete u ponediljak.

– Prvi od godine i još ponediljak, to je stvarno moćan znamen, da bi čovik rič reka – otpovrnija je El Tigre.

– Međutin, slutin da bi se oto prispavalo u novogodišnjen mamurluku da nije Brisel pritisnija. Ja b’ reka da je Brisel ipak teke jači od početka godine u ponedijak – ustvrdija je El Tigre.

– Ne znan ja ništa! Naprotiv, sve više virujen kako Rvaskoj ne bi bilo kraja da je svaka godina od nezavisnosti započinjala u ponediljak, sa Briselon oli bez njega.

– Dužan san vas sititi na podatak da je ponediljkon produktivnost jako slaba. Judi se zaletu, pa ostanu na mistu! Prema tomen, ja bi bija oprezniji sa takin zaključciman! – ne popušta El Tigre od svoga stava.

– Ma čujte, ovo ili ono, ali ja mislin da je važno da nan Čagalj nije piva na Staru godinu, iako su ga zazivali neki iz oporbe u Graskome vijeću! – smatra Dobra Parona. – Svaka čast Joli, jednome šarmantnomen i dobromen čoviku, ali zamislite da je na doček doša naš svit iz Ražina oli iz Zablaća...?

Čagljevi oko kuća

Već godinaman, iz noći u noć njima čagljevi viju oko kuća i još bi in samo tribalo da ih Čagalj uvede u Novu godinu. Ne sliči – rekla je ona. Uostalon, božemidušu prosti, izgleda da doček sa Jolon u Zadru nije bija dobar znamen – brzo se prikrstila.

Barenko ne za župana in Božidara Longina, protiv kojega je USKOK podiga optužnicu za trgovinu utjecajon zbog onoga veza na Istu koji navodno, nije tija platiti za svoj brod.

– Pa kako će platiti, čovik je bija u mudantinaman, a takujin mu u žene? – navodi B.S. Uskoro Longinove argumente.

– Ja mislin da će otaj neugodni događaj, ako se dokaže istinitin, u velikoj miri utjecati na raspoloženje biračkoga tila prema Longinu. Ne platiti vez, tražiti od momka u portu da stornira račun... – dodala je Dobra Parona.

– Ma ništa od toga! – smatra El Tigre. – Ja mislin da je biračko tilo dosta neosjetljivo na to jel’ Longin platija vez oli nije. Ipak je on župan, a vez je od županijske lučke uprave. Birači, međutin, teško opraštaju činjenicu da župan, prema vlastitomen priznanju, nema šoldi u kupaćin gaćama. Ma koji je to čovik na vlasti koji iz mudantina nije u stanju izvaditi ne 50, nego barenko 500 eura?

27. travanj 2024 17:46