StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Neko se tribi od ušiju, a Hrvatska se otribila od mladoga svita zbog turizma koji diže vridnost stambenih kvadrata

Piše Branimir Periša
8. listopada 2023. - 16:39

– Aha, sada će škopiti iznajmljivače! Neš ne, više, makar apartmani činu 70 posto naših turističkih kapaciteta, a hotela ni za lik! – bubnila je Dobra Parona revoltirano štracon kanavaćon o šank.

– E, prvo su nan od osvita državne samostalnosti govorili da je turizam naša budućnost. Kako god da su se gasile fabrike, to nan je turizam bija miliji i draži. Jerbo su sve ostalo – poljoprivreda, stočarstvo, industrija – bile klevete i laži. A sada je komanda – pridavi! – otpovrnija je El Tigre, inače poznat ka žestoki protivnik turizma.

Platite Nepalce

– Moj dida u cilomen svomen dugomen životu dvaput je bija u Drnišu i jedanput u Splitu. I ništa mu nije falilo, jopeta nije virova da je zemlja ravna ploča! Ma štaš mi ka sumanut putovati baloton i dizati cinu stambenoga prostora u zvizde!? Gori-doli, ka muva bez glave, da ne govorin kako je turizam najveći prinosnik stjenica. I to in je Pariz svitsko leglo, morete zamisliti!? Pa je l’ moguće da se nakon turističke sezone kolektivno tribimo od ušiju, ka u El Šatu za vrime 2. rata? – sada se već ražestija.

– Samo znaden to da se Rvaska otribila od ljudi, mladoga svita, a za to je kriv i vaki turizam šta samo diže vridnost stambenih kvadrata! – prionija je razgovoru Bili Smo Uskoro.

– Eno, nikidan san bija sa grupon lovaca. Ovoga štrecaju kolina, onoga kosti, jedva plazu i pitanje je kako će taka maganjana postrojba ići u ajku. Nema mladih članova u društviman! – to ti je, lako ćemo mi za uši!

– Ma baš me brige! Neka pošteno platu mlade, snažne Nepalce da in tiraju čagljeve i lisičine prid puške! – rekla je Dobra Parona.

B.S. Uskoro složija se sa svojin kompanjonon:

– Jerbo, turizam ipak triba pridaviti, kada ja već ne mogu pridaviti iznajmljivače stanova-apartmana u svojoj velikoj stambenoj zgradi di se afitaje ka u priči.

Zbog njih vodu plaćan ka suvo zlato – nastavija je ljutito – a znate kako to iđe: račun je telac po glavac, po stanoviman... A turisti se kupaju ka patke, žabe i guske zajedno, trošu Krkine slapove kada se vratu sa plaže!

– Ja mislin da će drugo lito biti još žešće turistički! – prikinija ga je El Tigre. Tome će pripomoći govor prisidnika Zokija o novin avijoniman rafaliman. Reka je među ostalin, da je rvasko nebo koje će oni čuvati, jedno lipo nebo, a s druge strane, Rvaska nema velike i agresivne suside, šta mu valjda znači da avijoni neće u borbu. To van je slika ka sa kartuline, sasvim dovoljna da turisti podivljaju i nagrnu u nas, ode me pjunite! – govori in El Tigre i pokazuje na vrv nosa.

Vuk Sergej

– Opla! Nema agresivnih susida? A vuk po imenu Sergej, njegov vukopas Mile i Vučić, ekipa priko Drine? – zapitala se ona.

– Ma brige me za njih, nego kolko će me voda guštati ne bude li turizam pridavljen? – uvatija se za glavu B.S. Uskoro. I koji su to veliki igrači koji će doći namisto ove iznajmljivačke boranije ukoliko gradovi i općine proridu turističke kapacitete!? Od takvih strahuju niki predstavnici iznajmljivača i od otome trubu ovih dana!?

– Sitni igrači grebu se za kolektivnu vodu priko leđa onih šta ne iznajmljuju, a veliki igrači učiniće da se mjerilo od struje uopće na vrti kod njih, nego u susida! – objasnija mu je El Tigre. Na to je Dobroj Paroni oma ispala kurtelina iz ruke: to sa mjerilon njojzi nikada nije uspilo, je l’ zato bila i ostala sitna igračica?

27. travanj 2024 03:22