StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Mirisi spize koja se u restoranima najviše blaguje ovoga lita, signali su dobre ili loše turističke sezone

Piše Branimir Periša
23. srpnja 2023. - 19:32

El Tigre uša je u betulicu pun sumnje u trenutačno stanje turističke sezone u Šibeniku. Reka je Dobroj Paroni da se po smradu fonje, odnosno kolektora u Podsolarskomen dade zaključiti da je situacija ritko na plitko. To oće kasti da gostiju baš i nema, ma šta tvrdili oti iz turističkih zajednica: ni u Mandalini, tamo di cisterne u kolektor pritaču ono šta dešpumpaju iz septičkih jama, mrliši nisu baš taki da će čestitomen čoviku potirati suze na oči.

Egzaktni podaci

Zamišlja ga dobra i poštena gazdarica kako iđe gradon i srče zrak ka lovački pas fermaš. Someljerski istančano u svakomen udisaju iz otih kužnih znakova razabire koja se spiza najviše blaguje ovoga lita. To su šinjali dobre oli loše turističke sezone. Smrad ne laže; to su egzaktni podaci, ma šta da se frizira u statistikaman i službenin izvješćiman.

– Pari mi se da u ovoj turi fonje, a i inače zadnjih dana prevladava spiza usuvo... Pice, sendviči, zaslađena, gazirana pića. Doduše, ćuti se i ne baš tako slaba hm, zemljana, na trenutke i nota spaljenog drva od restoranske spize šta je samo dobro, ako me nos nije izda. Znači da se ponešto izide i u restoraniman, iako se svi žalu na skupoću! – govori El Tigre vokabularon iskusnoga kušača.

– Samo da nema voćnih okusa! Brr! –​ naježija se i otresa ka terijer Bili Smo Uskoro. To stvarno teško podnosin, prizna je i srknija teke travarice.

– Ma ‘ajte, molim vas, koje voće! Ma ‘ko li ga samo jide, jerbo ga nema šoto dva i po, tri eura. Tolko su i pomidore –​ otpovrnila je Dobra Parona.

– Govori mi prijatejica da se poveselila mladin, litnjin jabukaman na pijaci u čovika koji ima svoj voćnjak i za naše pojmove ozbiljni je uzgajivač, ali jon je želja splasnila kada je vidila pošto pita. Na kraju je uzela po kila.

– Dobro nije po komada –​ procidija je El Tigre, na šta je B.S. Uskoro otpovrnija da jabuke baš nisu čentruni, iako se nikada ne zna. Šta more spasiti zemju čiji poljoprivrednici formiraju cijene za turiste pri čemu je oto i turistiman previše, a domaćiman pogotovije. Narod se miri sa Bugariman i Rumunjiman, a prehrana mu je skuplja nego u Njemačkoj!?

– Na kraju lita će ionako susvita! Ako nešto ne smislin, propašće mi biznis – rekla je tugaljivin glason Dobra Parona pogledavajući na skvrčene bokuniće praščevine izložene u veltrini nježinoga caklenoga šanka.

– A da probate smisliti nešto drugo osin kuvane prasetine? Da na jelovniku bude nešto laganije? Oli, da napravite agresivnu kampanju u Českoj, oni prasetinu obožavaju, sve in je “vepže”. Možda bi kampirali u redu isprid vašega bufetića… – ozbiljno jon se obraća El Tigre.

Snig u pustinji

Pogledala ga je zaprepašteno ka alžirska deva kada je ugledala snig u pustinji, šta se i dogodilo prije nekoliko godina.

– Jedini red koji će Česi napraviti je isprid gepeka od aute di nosu sve šta in triba za litovanje – odgovorila je i zavapila da jon jedino more pomoći da Plenki u izbornoj godini uvede vaučere s kojiman bi država turistiman subvencionirala konzumaciju jela s nježinog menija ili će sve biti bolje kada se završi treća faza kolektora, pa više ne bude fonje!

– Znači, spasiće nas dobre bakterije koje se hranu smradon! Moga san i misliti, tek će nan tada frizirati podatke o turističkin sezonaman! – razočarano je reka El Tigre.

28. travanj 2024 17:41