StoryEditorOCM
Fotođirna prvoj crti

‘Krenuo sam na JNA s lovačkom puškom, a vratio se s tenkom!‘: u Vodicama obilježena 30. obljetnica Rujanskog rata

Piše Toni Veljača
16. rujna 2021. - 20:58

Okrugla trideseta obljetnica Rujanskog rata, podviga u kojemu su 1991. godine branitelji uspjeli obraniti Šibenik i njegovo šire područje od mnogo moćnijeg neprijatelja svečano se u rujnu obilježava diljem šibensko-kninske županije.

Sjećanje na ta teška, ali ponosna vremena tradicionalno je obilježeno i u Vodicama gdje su Vodičani svečanim programom odali počast svim hrvatskim braniteljima te još jednom iskazali duboko poštovanje prema herojskom činu koji je zaustavio Jugoslavensku narodnu armiju od prodora preko Šibenskog mosta koji bi Hrvatsku podijelio na dva dijela.

Brojni građani Vodica, njihovi gosti, ali i bivši branitelji okupili su se u Vodicama, među njima i Tonći Đomper, koji nam je prenio svoja sjećanja na teška zbivanja s početka devedesetih godina.

- Trideset godina je prošlo kao u hipu, ma kao da je jučer bilo, to je bio konfužjun i strah jer nismo znali što je rat, kaže nam Tonči te dodaje, nismo znali ni pušku držati, kamoli pucati.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Njegov ratni kolega iz tih vremena Mile Vučić, također nam je prenio svoje dojmove.

-  Sjećanja na to vrijeme nikada neće proći, kada su obljetnice onda se pogotovo prisjetim tih dana, dobili smo što smo htjeli, žao mi je hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje živote, sa sjetom se prisjetio Mile.

- Krenuo sam s lovačkom puškom, a vratio se s tenkom, kratko, kroz smijeh i s ponosom je komentirao Radoslav Jurićev Sudac, također bivši branitelj.

Da događanja sa početka devedesetih godina ne ostanu zabilježena samo u našim sjećanjima nego i na fotografijama odnosno filmskoj vrpci zaslužni su Šime Strikoman i Marina Jurković, koja je ispred Gradske knjižnice Vodice imala izložbu fotografija pod nazivom “Vrijedno života”.

image
Marina Jurković
Nikša Stipaničev/Cropix

Marina se prisjetila vremena kada je fotoaparatom bilježila događanja na šibenskom području.

- Ovdje sam provela najljepše godine svoje mladosti, osjećam ovdje duh prijateljstva a u vrijeme rata sam osjećala duh domoljublja, rekla je Marina. Mnogi Vodičani se mogu prepoznati na mojim fotografijama, sjećam se da tada nije bilo ni struje ni vode, svejedno sam na teren nosila pune džepove filmova kako bi mogla zabilježiti što se događa, dodala je.

Naš proslavljeni fotoreporter Šime Strikoman se osvrnuo na  ratna zbivanja u svom rodnom mjestu.

- Čast mi je što sam u tom sudjelovao u tom periodu rata, moje snimke iz tog vremena su dobre zato što sam većinu tih ljudi poznavao pa sam im mogao doslovno staviti kameru u lice, osjetio sam tada da je to moja misija, prisjetio se Strikoman.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Kroz teška vremena su tada prolazili i građani Vodica, jedna od njih je bila i Mirjana Cukrov, koja nam kaže da je sada ipak sretna.

- Rat nam je oduzeo ne pet nego deset godina života, dio mladosti, kaže nam Mirjana te dodaje, trideset godina je prošlo jako brzo, sin mi je bio ratu, srećom je preživio, danas ima četvero djece, a ja osmero unučadi, s ponosom će gospođa Mirjana.

Gradonačelnik Vodica Ante Cukrov poslao je poruku mlađim naraštajima.

- Entuzijazam koji je tada vladao je rijetko zabilježen, hvala nebesima, stvorili smo samostalnu državu a mladima poručujem da čuvaju vrijednosti koje su isklesane u Domovinskom ratu na dobrobit svih nas i budućih naraštaja. Sjećanja od prije trideset godina još uvijek su bolna i teška. Održavanjem uspomene na to vrijeme posvećeno je onima koji su žrtvovali svoje živote za buduće generacije. To im nemojmo zaboraviti!

19. travanj 2024 09:40