StoryEditor
Moj apartmantreba se naviknuti

Turistička aktivnost u okolnostima epidemije: privatni iznajmljivači, evo što trebate znati

19. lipnja 2020. - 11:33
IlustracijaMario Todorić/HANZA MEDIA


TURISTIČKA PRISTOJBA (paušal)

Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu plaćaju samo pola iznosa godišnjeg paušala turističke pristojbe u 2020. godini. U redovnim okolnostima bili bi obvezni platiti puni iznos za glavne krevete i smještajne jedinice u kampu i kamp-odmorištu, odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.

TURISTIČKA ČLANARINA (paušal)

S obzirom na činjenicu da su mjerama Vlade RH obuhvaćena porezna davanja čije je dospijeće do 20. lipnja 2020., Dopunama Pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona nije obuhvaćeno plaćanje članarine turističkim zajednicama za osobe koje članarinu plaćaju u paušalu (privatni iznajmljivači i OPG-ovi). Dospijeće plaćanja prve rate članarine za navedenu skupinu je 31. 7. 2020.

PAUŠALNI POREZ NA DOHODAK

Obveznici plaćanja paušalnog poreza na dohodak sukladno Zakonu o porezu na dohodak, s obzirom na to da se godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak plaća tromjesečno, mogli su nadležnoj poreznoj upravi predati zahtjev za odgodu plaćanja (za prvo tromjesečje). Nadalje, za drugo tromjesečje Porezna uprava otpisuje obvezu poreza, odnosno za drugo tromjesečje nije potrebno slati zahtjev za odgodu plaćanja.


OPĆA PRAVILA KOJIH SE MORATE DRŽATI

Fizička udaljenost

Tijekom boravka u smještajnom objektu posjetitelji se moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 1,5 metara u odnosu na druge posjetitelje, osim ako se ne radi o članovima iste obitelji ili skupine.

Dezinficijens

Na ulazima u smještajne objekte preporučljivo je na raspolaganje staviti dozator s dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70% ili drugog sredstva prikladnog za korištenje na koži s deklariranim virucidnim djelovanjem.

Vidljive obavijesti i informiranje gostiju

Na ulazima u smještajne objekte nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite. Goste ukratko valja informirati prigodom dolaska o najvažnijim mjerama. Istaknuti u smještaju broj telefona zdravstvenih ustanova u slučaju sumnje na koronavirus.

Maksimalan broj osoba u prostorima

Potrebno je poštovati pravila maksimalnog broja dopuštenih osoba u određenim zajedničkim prostorima sukladno definiranim kriterijima fizičke udaljenosti od 1,5 metara u odnosu na druge posjetitelje, osim ako se ne radi o članovima iste obitelji ili skupine.

Zaštitna oprema

Nužno je osigurati dostatnu količinu zaštitnih maski i rukavica za djelatnike koji ulaze u smještajne jedinice gosta (spremačice, djelatnici održavanja i sl.).

Pridržavati se svih općih i higijenskih mjera

Potrebno je redovito prozračivati prostor, pojačano čistiti, dezinficirati i prozračivati javne sanitarne prostore svaka dva sata. Ograničiti istodobno korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima.

Način plaćanja

Preporuča se primjenjivati kartično plaćanje, plaćanje predračunom ili samoskeniranje dokumenta i sl. gdje je to primjenjivo i moguće.

Dostupnost opreme

U slučaju potrebe gostima treba osigurati dostupne termometre te zaštitne maske i rukavice ako ih zatraže.

Bazeni i plaže

Odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička udaljenost od drugih gostiju, osim ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine. Dezinficirati ležaljke ako će je određeni gost prestati koristiti, a drugi istu želi koristiti. U slučaju nemogućnosti učestalog pristupa smještajnom objektu, osigurati dezinfekcijsko sredstvo kako bi navedeno mogli učiniti sami gosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 19:34