StoryEditor

Tri hrvatske destinacije u top 20 najsigurnijih za postkorona odmor

19. lipnja 2020. - 11:14
Marijana Banko/HANZA MEDIA

Prema utjecajnom američkom časopisu Forbes, među 20 najsigurnijih i najboljih europskih destinacija za postkorona putovanja i turizam, uvrštene su čak tri hrvatske destinacije i to Zagreb, Cavtat i Rijeka, izvijestila je Ina Rodin, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku.

U članku objavljenom na Forbesu navodi se kako je European Best Destination Organization (EBD) izdvojila 20 europskih destinacija najmanje pogođenih koronavirusom, a koje predlaže kao pogodne destinacije za putovanja u idućim mjesecima.

- Uvrštenje čak tri hrvatske destinacije na popis najsigurnijih europskih destinacija potvrđuje međunarodni status naše zemlje kao kvalitetne i sigurne turističke destinacije koja ima sve preduvjete za sigurno odvijanje turizma u mjesecima koji su pred nama - kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Na visoko treće mjesto liste uvršten je Cavtat koji je opisan kao omiljena destinacija za slavne osobe, obitelji, ljubitelje dobre gastronomije, kulture, prirode i vodenih sportova. Zagreb je stavljen na osmo mjesto EBD liste i to kao idealna city break destinacija, dok je Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture u 2020. godini, pripalo dvanaesto mjesto liste.

Na prvo mjesto uvršten je Tbilisi, glavni grad Gruzije, a svoje mjesto na listi našle su i destinacije poput Krfa, Azorskih otoka, Kotora, Varšave, Beča, Bohinja i Malte.

Ipak se giba


U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je tri puta više nego ih je bilo prije dva tjedna, a domaći nakon gotovo tri mjeseca više nisu u većini nego su to opet strani, kojih je nešto više od 21 tisuće, pokazuju podaci HTZ-a iz sustava e-visitor.

Početkom lipnja među turistima koji borave u Hrvatskoj je oko deset tisuća domaćih, dok su ostali stranci, među kojima najviše noćenja ostvaruju Nijemci, Slovenci te potom turisti iz Austrije, BiH i Češke.

Usporedbe radi, a što najbolje dokazuje koliko je koronavirus usporio odnosno umanjio turistički promet u Hrvatskoj, jest podatak iz eVisitora za 1. lipnja 2019. kada je u Hrvatskoj boravilo 315 tisuća turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 23:10