StoryEditor
Moj apartmanETNO-EKO

Seoska idila savršen je izbor za sve koji ljeto žele okusiti u tradicionalnom duhu Dalmacije

19. lipnja 2020. - 14:15
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Dosta vam je hotelskih betonskih divova, koliko god zvjezdica imali i koliko god njihova ponuda bila bogata? U tom slučaju sasvim sigurno je itekako dobrodošla promjena boravak u nekom od etno-eko sela, kojih je posljednjih godina sve više na području Splitsko-dalmatinske županije, kako na obalnom i zagorskom dijelu, tako i na otocima.

Povratak prirodi i tradiciji postao je više od đira, a neotkrivene ljepote stare Dalmacije, izvan turističke vreve na obali, stoljetne kamene kuće koje odišu mediteranskim mirom, nadohvat su ruke svim namjernicima željnima drukčijeg odmora, putnicima koji tragaju za netaknutom prirodom i prekrasnim morem.

Dalmatinska etno-eko sela su specifična, ko stvorena za izletnike. Svrha im je očuvanje kulturne baštine, obnova starih kuća, gospodarskih i drugih objekata, zaustavljanje raseljavanja i povratak domicilnog stanovništva, oživljavanje tradicijske proizvodnje i starih obrta, proizvodnja zdrave hrane...

Odražavaju dalmatinsku pučku kulturu i graditeljske običaje; iz većine se pruža prekrasan pogled na more, dok ona koja su "zakinuta" za tu kvalitetu imaju idealnu mikroklimu. Sela su to koja su nastajala stoljećima, građena u skladu s prirodnim zakonitostima svoga kraja, i to je upravo ono što nude današnjim gostima – povratak prirodi obogaćenoj kulturnom tradicijom.

Posjetiteljima se nude i osebujni izleti pješice, na biciklima ili konjima, razni oblici aktivnog turizma, od sudjelovanja u poljoprivrednim radovima i sakupljanja ljekovitog bilja, do raftinga, penjanja po stijenama, sportskog ribolova.

Savršena su to mjesta za opuštanje u miru i tišini koju prekidaju samo zvuci prirode, zanosni mirisi dalmatinskoga bilja i pogled na sjajne zvijezde koje je, za razliku od onih hotelskih, nemoguće prebrojati.

Na mrežnim stranicama Županije pronašli smo popis njih tridesetak:

Topići, Topići-Bast (Baška Voda)
Zorače, Malo Grablje, Velo Grablje, Brusje (Hvar)
Humac (Jelsa)
Podhumlje (Komiža)
Tugare Ume, Čažin Dolac (Omiš)
Dol (Postira)
Gornji Proložac Podi (Proložac)
Blace (Solin)
Grohote (Šolta)
Podi Grab Bugar., Gornje Voštane i Grubišići (Trilj)
Kokorić, Veliki Godinj (Vrgorac)
Karoglani (Zmijavci)
Murvica (Bol)
Gornja Podstrana, Stara Podstrana (Podstrana)
Lolić i Mijanovići (Split)
Brdaci (Zec), Divojevići, Etno-eko selo Škopljanci Radošić
Botić-Opor (Prgomet)
Naklo-tavnice (Lokvičići)
Jesenice, Duće (Dugi Rat)
Mala Rudina (Stari Grad)
Bekavci Kričar (Brela)
Rušinovići, Drvenik Veli Kačine (Trogir)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 04:55