StoryEditor
Moj apartman60 mu je godina tek

Korona srezala program, ali ne i slavljenički duh Međunarodnog dječjeg festivala

19. lipnja 2020. - 12:34
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA

Međunarodni dječji festival (MDF) u Šibeniku ulazi u zlatne godine. Šest desetljeća, naime, prošlo je otkad je davne 1958. godine prvi put održana ova jedinstvena kulturna manifestacija namijenjena najmlađoj publici.

Zamišljen prvotno kao smotra lutkarskih predstava, MDF se u početku održavao bijenalno, da bi već od 1962. godine ljetna pozornica na najljepšem šibenskom trgu – Trgu Republike Hrvatske, smještenom između UNESCO-ove katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, postala najveća i najatraktivnija otvorena scena na kojoj se festivalska zastava podizala svake godine krajem lipnja.

Tako će biti i ove godine, koroni unatoč! Premda, mnoge je konce omražena epidemija pomrsila, pa tako i planove aktualnog vodstva šibenskoga Hrvatskog narodnog kazališta, u sklopu kojeg se MDF održava, na čelu s ravnateljem, mladim glumcem Jakovom Bilićem.

Pripreme za proslavu 60. rođendana jednog od najstarijih festivala u Hrvatskoj, a i šire, počele su još lani.

Uostalom, manifestacija koja probudi gotovo sve šibenske ulice i trgove te u dva tjedna trajanja donese više od stotinu dramskih i lutkarskih predstava, likovnih izložaba, filmskih projekcija, glazbenih i književnih programa te nadasve vrlo bogat radionički program kroz koji svake godine prođe tisuće mališana, i zaslužuje veliko slavlje za takav jubilej.

No, zbog pandemije koronavirusa sve je neko vrijeme stalo i puno toga što je još krajem siječnja bilo utvrđeno i dogovoreno, moralo se otkazivati, odgađati i mijenjati. Prvi na udaru bio je inozemni program, kojeg ovoga ljeta uopće neće biti. Gostovanja umjetnika i kazališta iz Europe i svijeta, a ove godine u Šibenik su trebali stići iz gotovo 30 zemalja, otkazani su u cijeloj državi još u prvom valu uvođenja protuepidemijskih mjera.

Zbog svega toga šibenska publika i njihovi gosti ovogodišnji, 60. MDF gledat će u znatno skromnijem izdanju.

Svečano otvorenje održat će se 20. lipnja, kada će biti izvedena predstava "Uspavanka na mišića" Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka.

No, ljetna pozornica koja je, uz kazalište, najstarija i svakako najprepoznatljivija festivalska scena, ovaj put neće biti onakva na kakvu je publika navikla svih dosadašnjih godina. Gledališta, naime, neće biti, pa će publika stajati na nogama na propisanoj udaljenosti. Također, ljetna pozornica na kojoj će se do svečanosti zatvaranja, 4. srpnja, održati još neki programi, neće biti ni glavna festivalska scena, a sve predstave sele se na trg ispred Osnovne škole Fausta Vrančića.

– Predstave se neće izvoditi ni u kazalištu, jer tamo, s obzirom na važeće epidemiološke mjere u parteru, primjerice, može stati svega 25 ljudi. Tu ćemo imati neke druge programe, a sve predstave izvodit će se na tzv. novoj sceni, jer to možemo jednostavnije i jeftinije organizirati nego na ljetnoj pozornici, s tim da ćemo gledalište drukčije postaviti nego prijašnjih godina kako bi, uz poštovanje epidemioloških mjera, moglo primiti više publike. Također, svakog dana ista predstava izvodit će se dva puta, što je također ovogodišnja novina – objasnio je ravnatelj Jakov Bilić.

Umjesto planiranih 200-injak dramskih, lutkarskih, likovnih, literarnih, filmskih i radioničkih programa, bit će izvedeno oko stotinu, ali će se i u tom reduciranom izdanju svakog dana nešto događati.

Važno je, reći će Bilić, da se sačuvao kontinuitet održavanja MDF-a, jer nije bio prekinut čak ni u Domovinskom ratu, kada su umjetnici djeci dolazili i u skloništa.

– Svečano otvorenje s ljetne pozornice izravno će prenositi HRT, a već sutradan, 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, tu će se održati glazbeni program posvećen djeci i glazbi. Nastojimo da svi festivalski segmenti budu zastupljeni, a pazimo i da se zadrži umjetnička razina – govori Bilić, koji je u ovoj situaciji zahvalan svim kolegama i kazalištima uz Hrvatskoj, osobito onima u Zagrebu pogođenim potresom, što su našli vremena i volje da svoje predstave i programe prilagode šibenskoj izvedbi na novoj sceni i u skladu s novim epidemiološkim uputama.

– Održat će se i filmski program na popularnoj Gorici, ali u nešto kraćoj varijanti. Imat ćemo i radionice u koje će se djeca upisivati jedino online – kazao je Bilić.

Veliki mural

Podsjetnik na 60. MDF u nekim stvarno normalnim vremenima, bit će i veliki mural na zidu zgrade na Baldekinu koji će oslikati jedno od najcjenjenijih imena street arta u Hrvatskoj – Tomislav Lončarić iz Zagreba, umjetničkog imena Lonac, koji svoje goleme murale radi diljem svijeta.

I dok mnogi s nestrpljenjem očekuju što će to osvanuti na zidu stambene višekatnice, jedno je sigurno: festivalski šušur i uzbuđenje, unatoč svim nevoljama izazvanim koronom, i ove će godine najaviti tisuće zastavica koje će se za koji dan početi postavljati iznad šibenskih ulica i trgova. Naslikala su ih djeca iz vrtića iz Šibenika i cijele Hrvatske, a njihov broj iz godine u godinu stalno raste.

Kao što svakoga lipnja već 60 godina raste i radost mnogih Šibenčana, onih koji su uz festival odavno odrasli i onih koji tek kroče s njim kroz svoje djetinjstvo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 06:01