StoryEditor
Moj apartmanJači smo od virusa

Gosti očekuju kvalitetna sanitarna i higijenska svojstva smještaja: ne zaboravite pravila za dezinfekciju i dolazak majstora ili dostavljača

19. lipnja 2020. - 11:43
Ilustracija/Shutterstock

Iako epidemija koronavirusa još nije službeno završila, dobri rezultati u suzbijanju širenja bolesti u Hrvatskoj, ohrabruju turiste da se ipak odluče za odmor u našoj zemlji. Neki obnavljaju već otkazane rezervacije ili već dolaze, a s optimizmom ih očekuju i hoteli i privatni iznajmljivači.

Naravno, opreza nikad dosta, pa je nužno da se svi koji od turizma žive striktno pridržavaju svih mjera koje su odredili epidemiolozi kako bi im ljeto prošlo bez problema, a turisti otišli zdravi i zadovoljni. Na što sve treba obratiti pažnju?

– Revitalizacija turizma, osim jačanja našega gospodarstva, nedvojbeno predstavlja i potencijal ponovnog unosa SARS-CoV-2. Nije ovo prvi put da se zdravstveni sustav, a i turistički sektor, susreće sa sličnim prijetnjama, jer je zadnjih desetljeća više puta prijetila realna opasnost od unosa i širenja "egzotičnih" patogena, uzročnika bolesti poput SARS-a, ebole, zike, chikungunya groznice... Na unos nekih bolesti kontinuirano reagiramo, poput importiranih slučajeva malarije. Međutim, globalna zdravstvena kriza vezana uz COVID-19 kojoj svjedočimo događaj je bez presedana u novijoj svjetskoj povijesti.

Epidemiološka situacija vezana uz koronavirus, čini nas poželjnom turističkom destinacijom. Za suzbijanje i sprječavanje širenja novog virusa osmišljen je sustav nadzora nad turistima koji ulaze u RH te počima od prelaska granice, kako bi se eventualni ponovni unos virusa mogao uspješno držati pod kontrolom, a rizik širenja na hrvatske građane minimizirati.

S druge strane, i turisti očekuju sigurnost u smanjivanju zdravstvenog rizika tijekom putovanja. To se odnosi na dostupnost i kvalitetu zdravstvene skrbi, ali i sanitarna i higijenska svojstva okoliša na odredištu, uključivo i smještaja.

Na to se odnose i preporuke za rad hotela i iznajmljivača tijekom epidemije COVID-19 koje je izdao HZJZ, podsjeća prof. prim. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, specijalista epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Što se tiče preporuka Airbnba, one su stvar međusobnog odnosa iznajmljivača i Airbnba, i još su restriktivnije od ovih domaćih.

Dolazak majstora


Dolazak majstora, kurira, dostavljača... treba organizirati na način da se prije dolaska te osobe telefonski najave i izmjere temperaturu. Temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti u hotel/apartman dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku.

Dezinfekcija


Na ulazima i pultovima za obavljanje plaćanja moraju se postaviti dozatori s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 posto ili neko drugo dezinfekcijsko sredstvo), papirnati ručnici i drugi zaštitni materijal.

Dozatore i ostale uređaje za dezinfekciju treba redovito provjeravati kako bi se osiguralo njihovo pravilno funkcioniranje. Sušače za ruke preporučuje se staviti izvan funkcije te ih zamijeniti jednokratnim papirnatim ručnicima za brisanje ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 02:29