StoryEditor
Moj apartmanidealna za uživanje

Ako želite uživati u prirodi, a pri tome i osjetiti adrenalin - Dalmacija je taman za vas

19. lipnja 2020. - 13:24
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Čitava Dalmacija obiluje atraktivnim lokacijama idealnima za uživanje u prirodi, u kojoj će oni željni doze adrenalina zasigurno doći na svoje. Raspitajte se kod lokalnih turističkih zajednica, agencija, klubova ili društava o specifičnoj ponudi, nipošto ne krećite u avanturu bez prethodnog savjetovanja s iskusnima, bez potrebne opreme i vode, a tek onda iskušajte nezaboravan doživljaj aktivnog odmora koji pruža Dalmacija!

Zipline

Nekad davno teret se prenosio preko kanjona sajlama, a danas je zipline vrhunska atrakcija za poklonike adrenalina koji prelaze s jedne na drugu stranu kanjona osigurani pojasom, držeći se za kolotur.

Višesatna avantura čeka vas na Kozjaku, nedaleko od vrha Sv. Jure, zatim u čarobno lijepom kanjonu Cetine kraj Omiša, te u kanjonu Čikole, samo 10-ak kilometara od Drniša.

Ferate

Klinovima i sajlama osiguran put kroz stijenu ili liticu definicija je ferate, sve popularnije atrakcije u adrenalinskoj ponudi. Uz obveznu opremu, kacigu, pojas i set za feratu, te adekvatne cipele i rukavice, prelazi se strmi, često vertikalni put koji bi bez te opreme bio pogibeljan.

Na Perunu je postavljena lijepa ferata "Via Perunika", s koje se pruža pogled na Podstranu, Split, otoke... Mnogima je najljepša "Omiška ferata" postavljena iznad ušća rijeke Cetine, a ništa manje nisu atraktivne ni ferate na Mosoru, u kanjonu Čikole, na Kozjaku... Još jednom ponavljamo, prije polaska na feratu, informirajte se o njoj!

Kanjoning (canyoning)

Poput razigranog djeteta koje preskače prirodne barijere osjećat ćete se dok prolazite kroz kanjon koristeći razne tehnike od hodanja, skakanja, plivanja, penjanja do spuštanja s užetom ili bez njega.

Kanjoning je prava poslastica koju pruža kanjon bistre i čiste rijeke okružene visokim strmim liticama, bujnom vegetacijom, put na kojem nailazite na podzemne tunele, jezera, vodopade, uz stalan šum vode koji vas prati dok prolazite čudesno lijepim krajolikom. Preporučujemo kanjon Cetine!

Rafting, kanuing, kajaking

Nezaboravan doživljaj na rijeci Cetini pružit će vam spust raftom, kanuom ili kajakom niz brzace i mirne dijelove ove kristalno zelene rijeke. Usput ćete moći zaplivati u čistoj vodi, prolaziti kroz osvježavajuće valove, tuširati se ispod vodopada, piti izvorsku vodu, skakati sa stijena, ali i istraživati špilje. Svakako, ako ste u prilici, posjetite i Zrmanju u Zadarskoj županiji, a ako ste više "morski tip", preporučujemo morski kajak kojim se može razgledati obala, otkriti skrivene uvale i poviriti u morske špilje.ž

image
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Slobodno penjanje

Pustolovnom turizmu Dalmacije mnogo je pridonijelo slobodno penjanje. Nacionalni park Paklenica najpoznatije je mjesto za penjanje po stijenama u Hrvatskoj. Tu se nalazi i najveća stijena na Velebitu, Anića kuk, visok 350 metara.

Više od 80 penjačkih ruta, prekrasne vapnenačke litice, pogled na okolne otoke i mogućnost penjanja oko drevnih crkava čine brdo Marjan lokacijom za penjanje iz snova. Vrlo popularno je penjalište u Omišu idealno i za početnike i za iskusne penjače zbog raznovrsnih smjerova. Lokalni penjači vole izazovnu Markezinu gredu poviše Klisa, a među penjačkim lokacijama nalaze se i Kozjak, Trogir, Hvar, Brač, kanjon Čikole, Vruja...

U Dalmaciji je i nekoliko "'deep water solo" penjališta, odnosno penjališta iz mora po strmim liticama na kojima se penje bez osiguranja.

Kitesurfing i windsurfing

Raj za kajtere svakako je plaža Neretva, smještena na ušću rijeke Neretve, gdje maestral puše do kasnih večernjih sati. "Jahači zmajeva" rado pohode kanal između Korčule i poluotoka Pelješca, Viganj, malo mjesto pokraj Orebića, Povlja i Bol na otoku Braču, Hvar, plažu Žnjan u Splitu, Pantanu u Trogiru, šibensko kupalište Jadrija... Zbog povoljnog maestrala, jedrenje na dasci moguće je duž cijele obale.

Biciklizam

Hrvatska je po mišljenju mnogih jedno od najzanimljivijih svjetskih odredišta za ljubitelje biciklizma. Od seoskih staza, šumskih putova, staza kroz polja i maslinike do tehnički zahtjevnih "bike" staza po brdima i planinama Dalmacije - svatko će naći nešto za sebe.

Ronjenje

O ovoj temi mogle bi se ispisati stranine i stranice. Čitav Jadran ronilačka je meka. On krije tajne oko tri tisuće nestalih brodova, od kojih se samo za mali broj njih zna gdje su. Olupine brodova, ostaci borbenih zrakoplova, antičke amfore, prekrasno podmorje sa svojom florom i faunom - sve su to "eksponati" koji imaju svoju priču i ljepotu koja očarava svakog tko ima privilegij zaviriti ispod površine našeg Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 14:49