LIDERI

ENNA - zelena agenda u fokusu poslovanja

Piše PREMIUM DALMACIJA 2023.
21. prosinca 2023. - 14:05

Trenutno stanje na svjetskoj poslovnoj sceni odražava se u dinamičnoj kombinaciji izazova i prilika. Geopolitičke napetosti pozivaju na oprez, uz neizvjesnost u odnosima najvećih svjetskih ekonomija. Istovremeno, digitalna transformacija, a posebno razvoj umjetne inteligencije i održivih energetskih rješenja otvaraju velike prilike u poslovanju. U takvom okruženju, zelena agenda te održivo i društveno odgovorno poslovanje postaju imperativi za uspjeh bilo koje poslovne organizacije. Na tom tragu, ENNA grupa je zacrtala jasan smjer za budućnost, pri čemu će fokus biti na održivosti, inovativnosti i primjeni najsuvremenijih tehnologija.

image

Budući izgled kontejnerskog terminala Rijeka Gateway

Najsuvremeniji terminal u Hrvatskoj

ENNA je u 2023. godini započela proces pripreme za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO), što se očekuje u idućih pet godina, dok će u projekte u Hrvatskoj uložiti ukupno milijardu eura. Jedno od ulaganja odnosi se na infrastrukturni projekt Rijeka Gateway. Riječ je o najsuvremenijem kontejnerskom terminalu u ovom dijelu Europe, koji u Rijeci ENNA Logic razvija s međunarodnom kompanijom APM Terminals. Početak radova na terminalu svečano je obilježen u rujnu 2023. godine, a otvorenje prve faze očekuje se sredinom 2025. godine. Nakon iz gradnje druge faze, terminal će moći prihvatiti oko milijun kontejnerskih jedinica godišnje. Rijeka Gateway bit će tzv. zeleni terminal; većina opreme bit će na električni pogon, a automatizirani i digitalizirani procesi učinit će ga sigurnijim i ugodnijim radnim mjestom za zaposlenike. Suradnjom Enne Logic i APMT-a uspostavit će se logistički koridor iz Rijeke, kroz Hrvatsku, do zaleđa središnje i istočne Europe, što će značajno skratiti i ubrzati transport roba, čime Rijeka postaje važna na logističkoj karti Europe.

Solarne elektrane

Tvrtka ENNA Opskrba, koja posluje u sklopu ENNA grupe, jedan je od vodećih subjekata na hrvatskom tržištu za izgradnju obnovljivih izvora energije i opskrbu poslovnih kupaca električnom energijom i prirodnim plinom. Tvrtka je do sada ugovorila gotovo 2000 solarnih elektrana za kućanstva i poslovne kupce, pri čemu kupcima nudi model “ključ u ruke” čime im olakšava prelazak na obnovljive izvore energije. Solarne elektrane koje nudi koriste najsuvremeniju tehnologiju mikroinvertera, što  omogućuje lakšu i jeftiniju nadogradnju sustava, odnosno povećanje kapaciteta elektrane. Uz to, ENNA Opskrba svojim kupcima nudi 25 godina jamstva na pojedine dijelove elektrane, kao i osiguranje u trajanju od 10 godina koje pokriva oštećenja nastala od nevremena i potresa. S obzirom da ENNA kao poslovni sustav teži održivosti, ENNA je aktivna i u području geotermalne energije koja ima veliki potencijal u Hrvatskoj. Tvrtka ENNA Geo razvija projekte geotermalnih elektrana. Dva su zasad aktivna projekta, Babina Greda 1 i Slatina 2 gdje se 2024. godine očekuje početak bušenja. Na tim lokacijama planira se izgradnja dviju elektrana priključne snage 20 odnosno 15 MW.

Zelena, čista energija

Čvrsto vjerujući da je budućnost u korištenju zelene energije iz obnovljivih izvora, ENNA je 2023. godine sklopila strateško partnerstvo s tvrtkom Rimac Energy. Riječ je o suradnji koja će unaprijediti tehnologiju proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora. Baterijski sustav koji razvijaju služit će za pohranu električne energije, što će korisniku omogućiti neovisnost o elektroenergetskom sustavu. Ovo je suradnja kojom ENNA ulazi u područje istraživanja i razvoja u energetici. Novi baterijski sustav testirat će se kroz pilot-projekte na dvije lokacije u Hrvatskoj i Njemačkoj tijekom 2024.

Podrška poljoprivrednicima

Uz energetiku, transport i logistiku, ENNA grupa posluje i u sektoru hrane. Tvrtka ENNA Fruit vodeći je otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj. Surađuje s više od 1000 domaćih kooperanta, velikih i malih proizvođača. Tvrtka od kooperanata otkupljuje svježe voće i povrće, nakon čega u svojim otkupnim centrima “odrađuje” ostatak posla: kalibriranje i sortiranje proizvoda, hlađenje, odnosno čuvanje robe pod određenim temperaturnim režimom, pakiranje i distribuciju. Kupci Enne Fruit su najveći trgovački lanci u Hrvatskoj i regiji. S obzirom na klimatske promjene, u sljedećim godinama sve veći fokus bit će stavljen na ulaganja u proizvodnju u staklenicima i plastenicima, jer je takva proizvodnja otpornija na ekstremne vremenske uvjete, kao i u pametne sustave navodnjavanja te istraživanje i razvoj novih rezistentnijih sorti.

01. lipanj 2024 10:59