Ambasador

Hotel ‘Ambasador‘ PO MJERI EUROPSKIH METROPOLA

Piše Lenka Gospodnetić
Foto Nikola Vilic/Cropix
22. prosinca 2022. - 08:00

U neposrednoj blizini drevnoga splitskog mandrača - ribarske Matejuške - smjestio se hotel "Ambasador", pojačanje u superiornim turističkim (smještajnim) kapacitetima grada pod Marjanom, visokokategornik kojega se ne bi postidjela ni jedna europska metropola!

Nedavno je primio prve goste, domaći su pak otkrili novu "štaciju" za ispijanje kava uz more, u ugodnoj kavani ispred hotela; dojmovi su sjajni! Kako i ne bi, hotel "Ambasador" ponos je grada, osmišljen kao spona koja povezuje urbanitet velikoga gradskog središta i nedirnutu ljepotu dalmatinskih otoka.Lociran je, rekosmo, u samom srcu grada, na šetnici s koje se idealno vidi najljepša splitska panorama te puca pogled na luku i cijeli splitski arhipelag. "Ambasador" ima dugu i uzbudljivu povijest, naime, prvotno je - još davne 1937. godine - također bio hotel istog imena, dizajniran rukom arhitekta Josipa Kodla. "Stari" je "Ambasador" bio dijelom kolektivne memorije grada i svaka je promjena izazivala velik interes stanovnika Splita; ovim rješenjem svi su zadovoljni! Grad je dobio prekrasan hotel koji odiše retro-luksuzom, zaposlilo se na desetke građana, a već sad pravi je magnet za domaće i strane turiste. Čak i za Splićanke i Splićane, koji žele baš u nekom od apartmana "Ambasadora" provesti prvu bračnu noć; možda u najljepšem i najprostranijem, predsjedničkom apartmanu, zašto ne?

"Ambasador" nudi doista više nego ijedan hotel u bližem okruženju: projekt Nore Roje, Nene Kezića i Emila Šverka kategoriziran je s visokih pet zvjezdica. Ima 101 sobu, uključujući tri apartmana, i svaka ima prekrasan pogled na grad ili luku.

image
Ivan Ivanišević

Smješten je na Zapadnoj obali koja spaja Rivu i Dioklecijanovu palaču s jedne, te nautičku ACI marinu, najljepše gradske plaže i šumoviti Marjan s druge strane. Svojim luksuznim, ali decentnim i prije svega udobnim uređenjem poziva na opuštenost i prožimanje s duhom Splita, kao srca mediteranskog lifestylea.

Uređenje interijera potpisuje Pero Vuković iz studija ARHIV te u ključnim akcentima donosi priču o tradiciji i ekskluzivitetu "Ambasadora". Tako su, primjerice, svi prostori u hotelu, od lobbyja do soba, dekorirani tipično splitskim povijesnim ili novijim prizorima koje je objektivom zabilježio ili prikupio splitski fotokroničar Feđa Klarić, uz jednu antologijsku fotografiju pokojnog maestra objektiva Andre Damjanića.

Samo najbolje

Recepcijski pult je ručni rad slavonskih majstora stolara, izrađen od crnog hrasta, tzv. abonosa, izronjenog s dna rijeke Save, i star je 1850 godina!Tu je i posveta arhitektonskoj povijesti Hrvatske u vidu sjedalica koje je oblikovao Bernardo Bernardi, uz niz drugih detalja koje će primijetiti "pažljivo oko". Dizajn soba osmišljen je u vrhunskim materijalima i smirujućim neutralnim tonovima koji neće konkurirati vječno živom prizoru izvana. Zajednički prostori orijentirani su konceptualno "na van", prema onome što je najveće bogatstvo "Ambasadora" - moru i gradu.

U sklopu hotela nalazi se restoran "Méditeranée" s ukupno 210 mjesta, koji će pod vodstvom chefa Ivice Katića nuditi najbolje od mediteranske kuhinje - od Libanona do Gibraltara, uz korištenje domaćih organskih namirnica lokalnih OPG-ova i malih proizvođača kao garancije kvalitete proizvoda. Odmah pored je bar "Split" u kojem dominira impozantan šank s odličnim izborom pića, a udobni interijer poziva na druženje. Atraktivnoj ponudi pridonosi i terasa s najljepšim pogledom, stoga je ovaj bar već neko vrijeme omiljeno okupljalište i brojnih Splićana i Splićanki.

Otvoreni bazen s pogledom na grad i luku te pripadajući Pool bar još je jedna u nizu hotelskih prednosti, a posebnost je "Ambasadora" i multifunkcionalna dvorana kapaciteta 100 osoba. Koncipirana je prije svega za poslovna događanja visokog profila, dok je rooftop bar zamišljen kao ekskluzivni prostor privatnih događanja, te za manji broj osoba.

image
Ivan Ivanišević

Hotel, dakako, nudi i cijeli niz beauty i spa usluga na 500 četvornih metara Hacelia Wellness & Spa, čiji je koncept osmislila konzultanska tvrtka "Vita Vitalis". Gostima nudi različite tretmane lica, tijela i kose, masaže, sve uz pomoć ekskluzivne prirodne kozmetike, te izdvojeni fitness centar s kardio spravama.

image
Ivan Ivanišević

Još jedna značajka po kojoj će se "Ambasador" isticati u aktualnoj splitskoj hotelskoj ponudi jest garažni prostor, što je rijetkost za hotel u centru grada!

"Ambasador" je osmišljen i izgrađen kako bi tijekom cijele godine nudio samo najbolje od onoga što imaju Split, Dalmacija i Hrvatska, a to treba toplo pozdraviti i zaželjeti mu puno sretnih radnih desetljeća.

02. svibanj 2024 06:10