StoryEditorOCM

KORISNA RADIONICAUčenici sa splitskog Pazdigrada izradili tisuću glinenih kuglica, sljedeće ljeto bi more trebalo biti osjetno čišće

Piše Antea Burazin
25. rujna 2022. - 11:39

Na mladima svijet ostaje. Fino su to pokazali vrijedni učenici Osnovne škole Žnjan - Pazdigrad na radionici izrade glinenih kuglica. I to ne bilo kakvih kuglica.

Riječ je o glinenim kuglicama koje sadrže efektivne mikroorganizme. Ti mikroorganizmi, pak, sadrže zdrave bakterije koje, kako nam objašnjava Zoran Aničić, predsjednik Udruge Eko Duilovo, pročišćavaju more i potiču razvoj flore i faune.

Udruga Eko Duilovo koja je već poznata po organiziranju nekoliko akcija čišćenja plaže na Duilovu, platoa ispred nekadašnjega kluba Titanic, zaslužna je i za organiziranje ove radionice koja je za osnovnoškolce osim zabavna svakako bila i poučna.

Da bi glinene kuglice ispunile svoju svrhu članovi udruge će ih tijekom listopada baciti u more na njihovoj domicilnoj plaži na Duilovu. A onda ostaje na njima da to more i pročiste, potaknu razvoj flore i faune, ali i na nama da se prema moru - najvrjednijem resursu ponašamo odgovorno.

image
Udruga Eko Duilovo

Organizaciji ove radionice pripomogla je i Turistička zajednica grada Splita koja je isfinancirala nabavku materijala, a tvrtka "Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka" velikodušno je taj materijal prodala po iznimno povoljnoj cijeni.

- Također veliko HVALA svim učenicima i novim malim ekolozima, učiteljicama Ivi Krklec i Dijani Zorić te ravnatelju škole Željku Jurinu koji su se odazvali ovoj eko akciji - poručili su iz Udruge Eko Duilovo.

Kako po pitanju zaštite mora i obale Zoran Aničić nikada ne miruje, upitali smo ga kako se dosjetio glinenih kuglica i mikroorganizama koji pročišćavaju more.

image
Udruga Eko Duilovo
image
Udruga Eko Duilovo

- S obzirom na to da je gotova sezona angažirali smo se po pitanju toga što možemo učiniti da podignemo razinu čistoće mora na našoj plaži Duilovo. Surfao sam po internetu i naišao na reportažu jedne emisije o ovim mikroorganizmima po Istri. Malo sam to još prostudirao i shvatio da je to jedna odlična priča i da su se ti mikroorganizmi već primjenjivali na Korčuli i Hvaru, ali ne i na području Splita.  

- Dica su napravila blizu tisuću komada kuglica, a u prvom tjednu listopada planiramo ih ubaciti u more. Prema mjerenjima u Istri gdje su se kuglice bacale u more, sljedeće bi ljeto more na Duilovu trebalo biti osjetno čišće - objasnio nam je Aničić začetak ideje o kuglicama i mikroorganizmima koji "brane" more. 

17. travanj 2024 01:09