StoryEditorOCM

poziv svimaU subotu tradicionalna jedriličarska fešta - Zadarska koka, očekuje se obaranje rekorda

Piše M.I.
18. listopada 2022. - 17:00

U organizaciji JK Uskok u subotu 22. listopada održat će se tradicionalna regata Zadarskim kanalom pod nazivom "Zadarska koka", najavio je portal 057info.hr.

Prva "Zadarska koka" startala je 22. listopada 2005. godine, a naziv je dobila po trgovačkom jedrenjaku Chocha koji je u davna vremena plovio Jadranom.

ideja regate je, ističe dopredsjednik JK Uskok Robert Sandalić, promovirati jedrenje te su na nju pozvani svi koji imaju brod s jedrima, ili kako bi dodao predsjednik organizacijskog odbora Petar Cupać, oni koji imaju makar "lancun na brodu".

- S prijavama krećemo u petak u 17 sati, a start je sa zadarske rive u 11 sati. Neki će regatu shvatiti ozbiljno, neki kao rekreaciju. I jedno i drugo je dobro, ideja je da svi koji imaju jedra izađu na more i uveličaju kraj sezone. Nadam se da ćemo oboriti rekord iz 2019. godine od 113 brodova, kaže Sandalić.

Uz regatu se sprema i bogat program s koncertom Ljetnog kina nakon regate, a uoči nje Udruga za istraživanje i zaštitu maritimne baštine - Zadar, u prostorima JK Uskok u petak najavljuje prezentaciju o gajetama, promociju drvene tradicijske brodogradnje/plovidbe uz prezentaciju Nikole Vuletića o brodu Zadarska Koka. Udruga Kanata dolazi s 5 ili više gajeta koje će se moći vidjeti na moru u subotu.

02. lipanj 2024 04:24