StoryEditorOCM

prijavite se i viU subotu i nedjelju održat će se ekološka akcija čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva

9. kolovoza 2022. - 09:48

Ekološka akcija čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže natura 2000 Malostonski zaljev bit će idućeg vikenda u sklopu projekta „Eko Malostonski zaljev”, najavljeno je u ponedjeljak.

Organizator je Javna ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

U subotu 13. kolovoza akcija će se održati u mjestu Luka od 10 do 12 sati, a nastavit će se u nedjelju 14. kolovoza u uvali Bistrina od 10 do 12 sati.

„Cilj akcije je zaštita i očuvanje zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te podići razinu svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti”, istaknuli su organizatori.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovat će pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH, članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik i ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a uz ronioce i volontere, u akcijama čišćenja podmorja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari.

Podršku u provedbi akcije pružili su Nemo-Adria, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife.hr i Gorgonija.com.

Prijave za sudjelovanje u akciji moguće su na https://plava-promocija.com/kontakt/
Malostonski zaljev zaštićen je 1983. godine kao posebni rezervat u moru radi važnosti specifičnog i iznimno vrijednog ekosustava za uzgoj školjkaša – europske plosnate kamenice i dagnje.

„Značajni pritisci na bioraznolikost tog područja razvidni su utjecajem otpada na u tom području prisutne strogo zaštićene vrste, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka. Otpad Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajnije količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Osim toga, značajna količina otpada, prevladavajuće plastika, odbačena je u more uslijed proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu.

Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati), navode organizatori.

Projekt „Eko Malostonski zaljev” financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja” FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

29. rujan 2023 23:41