StoryEditorOCM

zelena energijaU planu su velika ulaganja u pučinske vjetroparkove u Sjevernom moru, cilj je 260 gigavata do sredine stoljeća

13. rujna 2022. - 12:28

Zemlje članice organizacije North Seas Energy Cooperation planiraju veliko povećanje proizvodnje struje iz pučinskih vjetroelektrana tijekom nadolazećih desetljeća, kao dio napora u borbi protiv klimatskih promjena i s ciljem postizanja neovisnosti o uvozu fosilnih goriva, posebno iz Rusije.

Njemački dužnosnici rekli su da članovi organizacije namjeravaju povećati proizvodnju energije iz vjetra u regiji na 76 gigavata do 2030. godine.

Naknadni ciljevi su 193 gigavata energije iz vjetra u Sjevernom moru do 2040. i 260 gigavata do sredine stoljeća.

Njemačko ministarstvo gospodarstva i energetike priopćilo je da je trenutni proizvodni kapacitet u regiji manji od 20 gigavata.

Članice organizacije North Seas Energy Cooperation su Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Norveška i Švedska.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima značajne vlastite planove za proizvodnju iz vjetroelektrana na moru, nije član skupine od napuštanja Europske unije u siječnju 2020. godine.

Prošlog mjeseca sedam europskih zemalja s izlazom na Baltičko more obvezalo se na sedmerostruko povećanje tamošnje proizvodnje energije iz morski vjetroelektrana do 2030. godine.

19. travanj 2024 02:23