StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMAU novom Otvorenom moru pročitajte zašto pucaju sidreni lanci, kako izvući krunaša i testove Overboat i Aeda Pi

Piše Gordan Jelavić
3. kolovoza 2024. - 12:01

Pucanje sidrenog lanca je scenarij iz noćne more za svakoga vlasnika broda. Na to su posebno osjetljivi lanci od nehrđajućeg čelika koji su proteklih godina spletom okolnosti na tržište stizali iz neprovjerenih dalekoistočnih pogona. Osim toga, sve više temperature slanoga mora ubrzavaju pojavu točkaste korozije zaslužne za strukturni raspad sistema. U Otvorenom moru donosimo detaljan vodič za kontrolu postojećega i kupnju novoga lanca sa svim potrebnim oznakama i karakteristikama.

Tehnologijom se bavimo i u prijedlogu rješavanju dugogodišnjeg problema glisiranja blizu obale. Ta bi se opasna navika učinkovito mogla dokinuti uz obveznu ugradnju malih crnih kutija kakve se već koriste na nekim jet-skijevima. Potrebna je samo dobra volja donositelja odluka u Ministarstvu mora.

Dok čekamo reakcije odgovornih za sigurnost ljudskih života, mi smo isprobali dva mikroplovila koja bi mogla promijeniti način na koji se uživa u moru. Jedan je francuski električni hidrokrilac Overboat, a drugi je dubrovački Aeda Pi dug tri metra s nekoliko varijanti korištenja.

U vrijeme najvećih vrućina moguće je izvući i zubace krunaše o ćemu pišemo u ribolovnom rasporedu. Uz to donosimo savjete kako pak najbolje iskoristiti i pratiti jata plave ribe

 Iz novoga broja preporučujemo kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

16. rujan 2024 19:24