StoryEditorOCM

sulude tarifeU Malom Lošinju cijena veza preko noći narasla 100 posto: ‘Bez obrazloženja, pa pogledajte račune!‘

Piše Dora Koretić/JL
7. kolovoza 2023. - 11:46

Sljedeći primjer još je jedan dokaz u nizu kako malo tko u zemlji diže cijene usluga na način kako to čini država.

Naime, Jutarnjem se obratio jedan čitatelj te nam poslao dva računa izdana dva dana za redom, za uslugu veza u Lučkoj upravi Mali Lošinj, i to za brod dužine 10.54 metara.

Iz tih se računa vidi kako je cijena veza po danu 31. srpnja u Lučkoj upravi Mali Lošinj iznosila 20.97 eura na dan, no već dan kasnije, dakle preko noći, usluga je za istu vrstu broda koštala 42 eura, što je povećanje od 100 posto.

"Još jedan dokaz nepromišljene politike cijena u nautičkom turizmu. Lučka uprava Mali Lošinj od 1. kolovoza povisi cijenu dnevnog veza za 100 posto. Bez obrazloženja, bez najave ili objave na web stranici", kazao nam je čitatelj.

Jutarnji list obratio se Lučkoj upravi kako bismo zamolili pojašnjenje razlike u cijeni, a tamo su nam kazali kako su lučke tarife donesene 2. lipnja 2023. godine, u primijeni su od 1. kolovoza 2023. kad su i stupile na snagu te da je neutemeljena tvrdnja da su stupile na snagu "preko noći".

"Nove lučke tarife donesene su na temelju studije koju je izradio Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, a u kojoj su rezultati komparativnog istraživanja infrastrukturne opremljenosti luka pod ingerencijom ove Lučke uprave te visine lučkih pristojbi u odnosu na ostale luke i marine u okruženju izveli zaključak mogućnosti njihova povećanja na donesene iznose. S obzirom na povećanje troškova poslovanja Lučke uprave, posebno u segmentu cijene hidrograđevinskih radova te infrastrukturne opreme, Lučka uprava prihvatila je zaključke iz Studije i donijela nove lučke tarife koji su u skladu sa svim zakonskim aktima", poručili su te nam kazali kako iz našeg upita nije jasno je li u pitanju brod iste veličine te je li uopće u pitanju ista luka.

Nakon što smo im dostavili podatak da je u oba slučaja bila riječ o brodu duljine 10.5 metara, iz Lučke uprave nismo dobili dodatno pojašnjenje.

27. travanj 2024 22:27