StoryEditorOCM

KORAK BLIŽE PRIRODIU ekološkoj akciji u Pločama ronioci izronili više od 10 kubičnih metara otpada

Piše DV
19. rujna 2021. - 10:01

Članovi ekološko-roniteljskog kluba Periska iz Ploča i zaposlenici Studenca izronili su u subotu više od 10 kubika otpada s morskog dna u čišćenju podmorja duž plaže Portina u naselju Baćina u Pločama.

Održana ekoakcija dio je projekta Korak bliže prirodi, a zahvaljujući njezinu trećem izdanju iz mora su uklonjene mnogobrojne staklene i plastične boce, automobilske gume, plastične vrećice i razne vrste drugog otpada, javlja Dubrovački vjesnik.

Po završetku akcije plaža Portina u naselju Baćina u Pločama bila je ispunjena raznovrsnim otpadom koji su ronioci, u suradnji sa zaposlenicima Studenca, izvukli na kopno. Ekoakciju je komentirao i Tomislav Milićević, predsjednik ERK-a Periska.

image
Ivana Nobilo/Cropix

„S projektom „Korak bliže prirodi“ upoznati smo od njegovih početaka i pratili smo dvije dosad održane akcije. Tim nam je veće zadovoljstvo bilo što je Studenac za svoju treću akciju odabrao baš naš grad te smo se spremno odazvali novom koraku bliže prirodi i postali partneri zaposlenicima Studenca. U klubu nam veliko zadovoljstvo predstavlja kada se osobe kojima čišćenje podmorja nije svakodnevica kao što je nama odvaže i odvoje vrijeme za brigu o okolišu“, rekao je Tomislav Milićević, predsjednik ERK-a Periska.

Podršku projektu iskazao je i Grad Ploče, zahvalivši svima na sudjelovanju:

- Lokalna zajednica svakoga dana živi uz more i morski svijet te najintenzivnije osjeti posljedice gomilanja otpada. Moramo misliti globalno, ali je nužno djelovati upravo lokalno, izjavio je Mišo Krstičević.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Svima je cilj očuvati naše prirodne ljepote i složno reagiramo na problem gomilanja otpada ispod površine mora. To je iznimno važno kako bi život uz obalu bio što ugodniji, ali i zbog mnogobrojnih turista kojima je čisto more jedan od kriterija pri biranju ljetne destinacije, istaknula je Maja Erak, direktorica Turističke zajednice Grada Ploča.

Direktorica marketinga Studenca Nina Mimica istaknula je kako su danas više no ikad, aktualne teme ekologije i zaštite prirode, a rezultati svake dosad održane akcije u praksi su pokazali da je vrijeme za djelovanje upravo sada.

Unatoč ustaljenom mišljenju o Jadranskom moru kao jednoj od čišćih morskih površina, činjenično je stanje suprotno. Količina i zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora među najvišima su u Europi, nakon sjeveroistočnog dijela Sredozemnog i Keltskog mora, prema studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin.

image
Ivana Nobilo/Cropix
16. travanj 2024 15:06