StoryEditorOCM

zimski vezoviTrogirani ogorčeni zbog ogromnog broja privezanih mini kruzera: ‘Riva nam je postala škver!‘

Piše OM
8. svibnja 2023. - 09:22

Zimski smještaj velikih turističkih brodova postaje sve veći problem diljem Jadrana. Svake godine se sve više takvih brodova tijekom zime privezuje na trogirskoj rivi i zato su stanovnici grada nezadovoljni.

Pola rive u Trogiru je cijele zime okupirano turističkim brodovima privezanima u nekoliko redova, izvještava HRT. Od mini kruzera se s rive ne vidi Čiovo, a s Čiova se ne vidi grad, govore Trogirani.

"Zimi je to stvarno prevršilo svaku mjeru. Također, javlja se problem što zimi riva postane ‘mini škver‘ na otvorenome. Svi rade neke servise, bojanja. UNESCO-ova jezgra grada sigurno nije mjesto za takvo nešto", rekao je za HRT gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Trogirani žele da zimi bude manje takvih brodova na rivi

Veliki turistički brodovi su važan dio turističke ponude i Trogirani kažu da nisu protiv njih. Međutim, građani tog dalmatinskog grada željeli bi da bude manje mini kruzera na zimskom vezu, a da ih ljeti bude više. A Trogir je grad okružen brojnim marinama i lučicama.

"Treba naći zajednički jezik jer je nautika jedan od najvažnijih segmenata turističke djelatnosti u Trogiru. Trogir je na prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma proglašen najuspješnijom destinacijom u nautičkom turizmu", govori Marin Piveta, šef trogirske Turističke zajednice.

Županijska lučka uprava naplaćuje zimski vez u Trogiru, pa se od nje očekuje da pronađe neku zamjensku lokaciju za velike turističke brodove. Iz lučke uprave odgovaraju kako je to nemoguće barem još dvije do tri godine, dok se ne izgrade nove dvije luke u općini Dugi Rat. Odavno je premalena matična luka najveće turističke flote na Jadranu u Krilu Jasenice i zato su ti brodovi na zimskom vezu diljem Dalmacije.

"Sve je veći broj brodova koji traže i zimski i godišnji vez. Mi sa svojom infrastrukturom ne možemo pratiti izgradnju novih brodova, nastojimo smanjiti sve veći broj plovila u našim lukama. Kriljanima smo dali nekoliko varijanti, posebno kad sad krenu radovi u Krilu, to je trajektna luka u Starom Gradu koja na godišnjoj razini može primiti veći broj brodova", rekao je za HRT ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević.

Turistička eksploatacija prostora

Ivo Babić iz Trogira, bivši rektor Sveučilišta u Splitu, davno se u svojim tekstovima pitao koliki je raspon Jadrana i ima li granica turističkoj eksploataciji prostora. Isto se pitao i za prostor na trogirskoj rivi.

"Ovo je samo mali negativni aspekt turizma. Ja sam kao mlad čovjek bio apologet turizma, vidio sam u tome šansu za stare gradove, za revitalizaciju, ali sad vidim da je masovni turizam zaista opasan za okoliš i za život lokalnog stanovništva. Koristio bih jedan suvremen izraz - komercijalizacija svijeta. Sve se komercijalizira, od nacionalnih parkova pa nadalje", naveo je Babić.

Babić se ne želi iseliti iz povijesne jezgre u Trogiru iako je, kaže, ljeti postalo neizdrživo.

"Grad se pretvorio u veliku gostionicu. Ne bih htio širiti pesimizam, ali zaista ne vidim svijetle budućnosti što se tiče ekologije i životne sredine. Bojim se da je kapitalizam prirodno stanje svijeta, da ljudima odgovara maksimalna ekspanzija - što više u kraćem roku i uz manji trud", rekao je za HRT.

19. travanj 2024 17:23