StoryEditorOCM

LUKA PUNA JEDARATko jednom osjeti Višku uvijek joj se vraća, zato će na startu biti više od 2000 jedriličara

Piše Hina
11. listopada 2022. - 16:16

Hrvatska jedriličarska sezona doživljava svoju godišnju kulminaciju 14. listopada kada preko dvije tisuće jedriličara kreće na najprestižniju pa i najzahtjevniju hrvatsku regatu – popularnu Višku.

Ovogodišnje, 78. izdanje regate koja  okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja vozi se punih 28 nautičkih milja i to dva puta - od Splita do Visa i – nakon dana odmora ispunjenog revijalnim jedrenjem i tradicionalnim druženjem u Visu – nazad prema Splitu.

Prema dinamici dosadašnjih prijava vidljiv je velik interes i sve veći broj prijava profesionalnih posada, a prijave ukazuju kako se povećava i interes međunarodnih natjecatelja, te se očekuju posade iz desetak država.

Kakvi će vremenski uvjeti pratiti jedriličare za sad je nezahvalno prognozirati, ali sigurno je da će ova najveća jadranska odobalna regata tražiti maksimum znanja i iskustva od posada.

"Viška regata popularna je među profesionalnim posadama zbog zahtjevnih uvjeta na moru, a među rekreativcima zbog i zbog mediteranskog šarma kojim obiluje. Oni koji jednom dođu i dožive taj fantastičan spoj - uvijek se vraćaju, a popularnost regate raste, što vidimo i na broju prijava“ rekao je Toni Mlikota, direktor regate.

image

Toni Mlikota uručuje nagradu kormilaru Milošu Radonjiću
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

HANZA MEDIA

Iako će se točan broj prijavljenih znati u srijedu nakon 18 sati kada će se i zatvoriti regatni ured, organizatori najavljuju da će i ove godina Viška regata doseći svoje rekorde popularnosti – očekuje se više od 2000 jedriličara i više od 150 posada iz cijele Europe.

A sporta i zabave neće faliti niti sudionicima niti njihovim prijateljima, gostima i promatračima.

Na samom startu u Splitu, u petak 14. listopada lukobrani Splitske luke i ACI-a, te Sustipan ponovno će biti prekrasan prirodni amfiteatar za praćenje starta regate, a Višani će na svoje doći u subotu kada će moći uživati u regati u Viškoj vali i mnogim drugim zabavnim programima koje su organizatori pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa.

U petak će sve jedriličare u Visu dočekati „fažol na brujet“ dok  subota u Visu starta "Regatom u Viškom portu", koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti.

Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, dodjelom pokala pobjednicima regate u luci Vis, te domjenka za koje brinu učenici Ugostiteljske škole.

Događanja u Visu nastavljaju se prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta.

U nedjelju regata iz Visa kreće u 9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 13 sati, na velikom molu ACI marine.

Svake godine od kraja rujna do sredine listopada Split postaje prava meka za jedriličare iz cijele Europe – od Mrduje koja se održava prve subote u listopadu do Viške regate koja tradicionalno starta sredinom listopada.

Naše najprestižnije jedriličarsko natjecanje Viška regata ove godine obilježava svoje 78. izdanje – koliko godina na ovom događaju splitski Jedriličarski klub Labud okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja.

image

Predsjednik JK Labud Žarko Dešković
Foto: Vojko Basic/CROPIX

HANZA MEDIA

"Hrvatska je sportsko-nautički prvak zbog svoje duge jedriličarske tradicije, sportskih uspjeha i senzacionalnog akvatorija koji je sastavni dio planova svih zaljubljenika u more i jedrenje.

U Labudu smo ponosni na naše dugovječne i  omiljene regate, Višku i Mrduju, koje zajedno čine jedan fantastičan potencijal i za grad Split, otoke i županiju kroz čitav listopad.

Ponosni smo što potencijal Viške prepoznaje sve više profesionalnih posada dok smo istodobno radili na tome da uz vrhunsko sportsko iskustvo dodamo još više dalmatinske gostoljubivosti i gušta po kojemu je regata također poznata“ rekao je Žarko Dešković, predsjednik Jedriličarskog kluba Labud iz Splita.

20. veljača 2024 22:32