StoryEditorOCM

FEŠTA U ŠIBENIKUTijat se vraća kući: organiziran doček ‘najvoljenijeg broda‘ i budućeg plovećeg muzeja

Piše Branimir Periša/Šibenski.hr
3. listopada 2023. - 10:52

- Dragi Tijatovci,kao što znate Tijat se vraća. Zbog tehničkih razloga neće pristati u Zadar ali,to nije konačna odluka i još ću o tome obavijestiti. Tijat u srijedu, 4. listopada diže konope u Cresu i putuje za Šibenik. To ne znači da neće obići svoje stare luke u povratku. U Šibeniku ga očekujemo oko 18:00 sati i bit će kratak prigodan program dobrodošlice, o čemu ćemo također naknadno obavijestiti - izvijestio je Saša Jurat.

Taj pomorski časnik iz šibenske Lučke kaptanije moderator je grupe Tijat u srcu, čijim se zalaganjem  ‘najvoljeniji brod‘ vratio u Šibenik koji će mu biti nova matična luka. Nakon remonta plovit će kao svojevrsni ploveći muzej hrvatskog pomorstva.

U šibenskom je akvatoriju Tijat najviše plovio u svome gotovo 70-godišnjem radnom vijeku. Jadrolinija ga je otpisala ovoga ljeta i stavila u raspremu, a kako saznajemo, kupila ga je Šibensko-kninska županija za 35 tisuća eura i ta je odluka bila presudna da se Tijat vrati u Šibenik. 

 -Bilo bi lijepo da dođemo u što većem broju i dočekamo brod koji nam toliko znači. Detalja će biti još u našoj grupi...vez je ispred autobusnog kolodvora, napisao je Jurat. On je pristao Tijata odvesti u raspremu, na vez na Cresu, no pod uvjetom da se Tijat vrati. I eto, vraća se. Kako doliči, dočekat će  ga brojni građani i Šibenska narodna glazba. Kao svoga najvoljenijeg, kao skromnog, pouzdanog kralja bez krune koji je uvijek stizao na otočke rive, dok su drugi brodovi ostajali na vezu "zbog loših vremenskih prilika..."

29. travanj 2024 16:35