StoryEditorOCM

zbrka u luciTalijanskom brodaru kojeg povezuju s mafijom poništeno odobrenje za trajektnu liniju Zadar - Preko

Piše OM
3. srpnja 2023. - 09:31

Povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provelo je upravni nadzor vezano uz izdavanje Rješenja Agencije za obalni linijski pomorski promet kojim se odobrava red plovidbe na liniji bez obveze javne usluge Zadar - Preko i obratno, temeljem zahtjeva tvrtke Caronte & Tourist Isole Minori. S.p.A., te je naložilo mjeru poništenja donesenog Rješenja, javlja 057 Info.

Kako se ranije pisalo, dodatnih osam trajektnih linija do Zadra trebao je uvesti talijanski brodar Caronte & Tourist Isole Minori. S dodatnim brodarom putovanje i prijevoz izrazito će se zakomplicirati i stvoriti kaos i nered u luci te totalna pomutnja i zbrka među putnicima, kako turistima tako i stanovnicima otoka, upozorio je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Ministarstvo je osnovalo Povjerenstvo s ciljem provođenja upravnog nadzora nad radom Agencije za obalni linijski pomorski promet vezano uz postupak izdavanja Rješenja o odobrenju reda plovidbe na liniji bez obveze javne usluge Zadar-Preko i obratno.

- Agencija za obalni linijski pomorski promet je 31. svibnja 2023. izdala Rješenje kojim se odobrava red plovidbe na liniji bez obveze javne usluge Zadar - Preko i obratno, a temeljem prethodno zaprimljenog zahtjeva tvrtke Caronte & Tourist Isole Minori. S.p.A.

Povjerenstvo za provedbu upravnog nadzora je, nakon uvida u predmetnu dokumentaciju i u važeće pravne propise, donijelo nekoliko zaključaka vezano uz provedbu postupka i donošenja navedenog rješenja, te naložilo provođenje mjere.

Povjerenstvo je naložilo Agenciji za obalni linijski pomorski promet poništenje donesenog Rješenja u zakonom propisanom roku, budući je utvrđeno da je činjenično stanje nepotpuno i nepravilno utvrđeno i pogrešno primijenjen članak 54. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu te članak 73. Zakona o općem upravnom postupku - stoji u rješenju Ministarstva.

Inače, nakon što je brodaru Caronte & Tourist Isole Minori hrvatska Agencija za obalni linijski pomorski promet odobrila plovidbeni red na liniji Zadar–Preko, početkom lipnja uslijedio je šok kada je talijanska policija pod sumnjama za korupciju u javnom sektoru zaplijenila plovila i imovinu ovog brodara. Podsjetimo, kako je izvijestio Pomorac.hr, zbog nezadovoljavanja sigurnosnih standarda talijanske vlasti su zaplijenile i trajekt Ulisse, koji se trebao uskoro uputiti za Zadar.

Prema izvješću talijanske nacionalne informativne agencije ANSA i drugih medija, Guardia di Finanza, koja se bavi borbom protiv financijskog kriminala, izvršila je pretrese. Tri trajekta, Ulisse, Helga i Bridge, zaplijenjeni su.

Osim plovila, sud je sada naredio zamrzavanje gotovo 30 milijuna eura koji su se nalazili na bankovnim računima tvrtke. Sud u Palermu navodi da će imovina biti zadržana radi preliminarne istrage vezane uz prijevaru. Četvero članova uprave brodarske tvrtke također su pod istragom.

05. svibanj 2024 11:23