StoryEditorOCM

EKO VIR 2022Sve manje smeća u mrežama ronioca, i dalje prednjače plastika i boce

Piše ZADARSKI.HR
3. rujna 2022. - 13:27

Nekoliko stotina pivskih i drugih limenki, desetine boca, nešto plastike, jedan stolac i dvije automobilske gume – neslavni su rezultat čišćenja virskog podmorja kod Mula i uz virski aquapark, kojeg su jučer ujutro odradili članovi HVIDR-e iz Novog Zagreba i drugih braniteljskih udruga te instruktori virskog ronilačkog centra.

No bio je to srećom puno mršaviji ulov od lanjskog kada je u Virskom moru izvađeno najmanje dvostruko više otpada i materijala koji ne pripadaju moru. Zato je ekološka i humanitarna akcija Eko Vir 2022., koja za ciljeve ima očuvanje prirodnog ambijenta i ukazivanje na važnost približavanja rekreacijskog ronjenja osobama s posebnim potrebama, prije svega invalidima Domovinskog rata – ponovno bila pun pogodak.

image

Eko Vir

Slobodna Dalmacija

- Ovo nam je druga godina u Viru, a želja nam je biti svake godine na otoku i pokušati realizirati naše ciljeve. U sklopu Eko Vira, koji je ekološka akcija čišćenja podmorja, želimo organizirati dolazak invalida Domovinskog rata na otok, odnosno njihovu rehabilitaciju i resocijalizaciju - kaže Valentino Rajković, dopredsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza, izbornik reprezentacije i pukovnik Hrvatske vojske u mirovini.

image

Eko Vir

Slobodna Dalmacija

Pukovnik Rajković istaknuo je kako HRS i HVIDR-a, među ostalim, zastupaju interese invalida te senzibiliziraju javnost o potrebama osoba s invaliditetom. Ronjenje je u tom smislu najbolji oblik rehabilitacije, a ekološki cilj hvalevrijedna nadogradnja te priče.

- Ove je godine bilo manje smeća u moru, što znači da je naša prošlogodišnja akcija imala smisla. Postigli smo neki rezultat, pa nam je cilj da ova akcija postane tradicija, pogotovo jer imamo podršku Općine Vir i virske Turističke zajednice - dodaje umirovljeni pukovnik Rajković.

image

Eko Vir

Slobodna Dalmacija

Ove su godine, kao i lanjske, sudjelovali ronioci i članovi HVIDR-e Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad, potom članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, IPA Sisačko-moslavačke županije, Počasni vod Bošnjaka Tigar Rakitje 90./91. te Državna interventna postrojba civilne zaštite – MUP. Kao pokrovitelji akcije čišćenja virskog podmorja, poruku o važnosti očuvanja podmorja i okoliša poslali su Općina

Vir, destinacijska menadžment kompanija Vir turizam, Ronilački klub AdriatiCro iz Zagreba, odnosno instruktori krovne ronilačke organizacije CMAS Dario Duić i Sandi Magašić koji vode Ronilački centar Vir. U ovu je priču bila uključena i virska Turistička zajednica.

image

Eko Vir

Slobodna Dalmacija

- Zahvalni smo našim prijateljima iz novozagrebačke HVIDR-e i članovima drugih braniteljskih udruga na sudjelovanju u ovoj akciji. Osmišljena je da bi ukazala na važnost očuvanja Jadranskog mora kao našeg turističkog resursa, ali i na potrebu očuvanja čistoće prirodnog okoliša kao naše životne sredine - ističe direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, koji je na licu mjesta pratio akciju Eko Vir 2022.

25. travanj 2024 12:34