StoryEditorOCM

važna akvizicijaSlovenci dobili prvi poligon za obuku spašavanja na moru, smješten je u Portorožu

Piše M. I.
14. ožujka 2023. - 08:39

U Portorožu je otvoren prvi slovenski poligon za obuku spašavanja na moru, prenosi portal pomorac.hr.

Na pristaništu, koje je pod okriljem Fakulteta pomorstva i prometa, odnosno na dijelu obale između nekadašnjih skladišta soli Monfort i Jedriličarskog centra Portorož, postavljena su i testirana dva mehanizma za spuštanje čamaca za spašavanje. Za slovensko pomorstvo ovo je važna akvizicija na području spašavanja, sigurnosti i školovanja pomoraca, piše portal Dnevne novice.

"Ovom prigodom dekan FPP-a, dr. sc. Peter Vidmar, kao i ravnatelj piranske GEPŠ (Gimnazije, elektrotehničke i pomorske škole), Borut Butinar, istaknuli su važnost nove akvizicije za još uspješnije i učinkovitije školovanje budućih pomoraca, a time i ispunjavanje zahtjeva Međunarodne STCW konvencije", pojasnili su iz Uprave za pomorstvo Republike Slovenije.

Naglašena je važnost tri stupa pomorstva, koja proizlaze iz Rezolucije o pomorskom pravcu Republike Slovenije: pomorsko orijentirana gospodarska i razvojna politika, pametno korištenje obalnog područja i očuvanje prirodne i kulturne baštine, te briga za pomorsko-pravno uređenje.

19. travanj 2024 06:08