StoryEditorOCM

SVE NA STRUJUŠibenski škver uložio milijun i pol eura u projekte zelene tranzicije, žele proizvoditi i vodik

Piše Šibenski.hr
16. srpnja 2024. - 11:22

Šibensko brodogradilište, staro gotovo 120 godina, uložilo je milijun i pol eura u projekte zelene tranzicije. Izgradili su vlastitu fotonaponsku elektranu te trodijelni sustav odvodnje otpadnih voda. Elektrana će gotovo u potpunosti pokriti potrebe brodogradilišta za električnom energijom, a pročistač zaštititi od onečišćenja šibensku luku.

Fotonaponska elektrana snage 750 kW/h - dovoljna je za energetsku neovisnost ovog brodogradilišta.

- Najviše struje trošimo u trenutku kada sunca ima i kada se proizvodi. I naša je neka procjena od 80 do 90 posto, ovisno o insolaciji, o sunčanom danu, da ćemo zadovoljiti svoje interne potrebe, kazao je za HRT Roko Vuletić, direktor šibenskog brodogradilišta.

Ni nestanak struje, poput onog nedavnog, neće im ugrožavati proizvodni proces.

- Izravno je smanjenje troškova, ali i nekakva sigurnost, jer sjetimo se samo prošle i pretprošle godine nakon one eskalacije ukrajinske krize, kako su cijene energije praktički podivljale, nastavio je.

S obzirom na to da nisu sve krovove pokrili solarnim panelima, u budućnosti razmišljaju i o proizvodnji vodika, baterijskim sustavima, ali i drugim opcijama.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Razmišljamo čak i o instalaciji dodatnih solara, koje bi onda možda koristili i kao proizvođač energije za druge, dodao je Vuletić.

A uz elektranu - spreman je i trodijelni sustav za pročišćavanje otpadnih voda - fekalnih, oborinskih i tehnoloških.

- Znači, dosad smo sve to imali spojeno mješovito, išlo je nažalost direktno u more, a sada smo to sve odvojili, pojasnio je voditelj projekta Zoran Višić.

Kultni brod "Tijat" zaplovio u sretniju budućnost, postaje muzej

Sve vode prolazit će kroz automatizirani sustav. 

- Svake od tih voda zahtijevaju različito tretiranje. Te otpadne, tehnološke vode, koje su najzahtjevnije, koje prolaze kompletan proces pročišćavanja. One prolaze nekakvo taloženje, ponovno separiranje ulja i na kraju pročišćavanje elektro-kemijskim putem, objasnio je za HRT Višić.

- Vjerujemo da će u budućnosti i klijenti cijeniti kada vide da je brodogradilište diglo standarde čistoće. U jednoj relativno čak industriji koja puno onečišćuje, da smo mi to doveli do takve razine, dodao je Vuletić.

Pa bi šibenska luka trebala biti zaštićena od onečišćenja, kojima je izložena - više od stoljeća.

08. rujan 2024 02:18