StoryEditorOCM

EKO DUBROVNIKRonioci očistili podmorje Porta. Izronilo se svašta, od plastičnog inventara do posuđa. Sudionici su se s tugom prisjetili kolege Srđana Vrančića

Piše GARIJELA BIJELIĆ
21. svibnja 2022. - 12:39
Dubrovnik, 210522U staroj gradskoj luci odrzana je velika organizirana akcija ciscenja podmorja od smeca.Na fotografijiFotoBozo Radic/CROPIXBozo Radic/Cropix

Porat je jutros bio okupljalište stotinjak ronilaca iz cijele Hrvatske i inozemstva koji su se priključili velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja pod nazivom Eko Dubrovnik 2022.

Vrijedni ronioci su morsko dno oslobodili od raznih 'nakupina' koje su se u Portu nataložile tijekom godine, pa se tako u vrećama našlo svašta, od odbačenih guma, ambalaže i plastičnog inventara do teća i metalnih šipki dijelom obraslih algama.

image
Bozo Radic/Cropix

Iz Porta je tijekom akcije izvučeno na desetke vreća raznovrsnog otpada, a radi sigurnosti sudionika akcije pomorski promet bio je obustavljen tijekom ronjenja. Akcija je održana uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije i Županijske lučke uprave Dubrovnik.

Ovo je inače već 25. izdanje akcije čišćenja podmorja Dubrovnika, a uz četvrt stoljeća kontinuirane brige o okolišu, 'Pogled u plavo' u posebnom bazenu na Peskariji upoznao je zainteresirane s tajnama i rizicima ronjenja, nezaobilanog u akcijama očuvanja čistog akvatorija.

image
Bozo Radic/Cropix

Uz ronilačke klubove i brojne sponzore, potporu akciji iskazali su i Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – Regionalni centar kompetentnosti te Dubrovački vatrogasci.

Ronioci sudionici akcije priznali su kako im nedostaje njihov dugogodišnji kolega, nedavno preminuli fotoreporter Cropixa i majstor podvodne fotografije Srđan Vrančić koji se uvijek rado odazivao ovakvim akcijama.

19. travanj 2024 11:11