StoryEditorOCM

EKO LEUTRonioci kupe smeće koje nautičari bacaju po jadranskim uvalama. "Divlji vezovi su neprijatelji podmorja"

Piše Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik
15. listopada 2022. - 09:04

Ekološki ronilački klub Leut iz Blaca planira novi ekološki projekt pod nazivom "Divlji vezovi neprijatelj podmorja 2022" na nedovoljno razvijenim i nerazvijenim otocima.

Podmorje je postala standardna lokacija na kojoj se Hrvati, ali i ostali posjetitelji Jadrana rješavaju raznog nerazgradivog otpada što ugrožava floru i faunu Jadrana. Unatoč zavidnoj kvaliteti mora koja je jedan od glavnih resursa hrvatskog turizma, onečišćenje postaje glavni problem. Stanje s onečišćenjem mora je već zabrinjavajuće, ne samo u Hrvatskoj već i cijelom svijetu što potvrđuje i podatak da se ni s konstantnim, svakodnevnim čišćenjem u idućih 5 godina ne bi uspijelo očistiti više od 30% odbačenog otpada. Srećom, svijest o onečišćenju se budi te je Europska unija donijela niz odredbi kojima se nastoji zaštititi more, te općenito okoliš-pojašnjavanju iz Leuta.

image
Joško Šupić/Cropix

Kao vrlo popularna sportsko-rekreacijska grana turizma u Republici Hrvatskoj izdvaja se nautički turizam. Zbog sitnorazvedene morske obale s mnogobrojnim prirodno zaštićenim uvalama, te ugodnog podneblja s povoljnom klimom i valovitošću mora, Hrvatska se u svijetu ističe kao top destinacija za nautički turizam. Tako dolazimo do "divljih vezova"-sidrenje u uvalama koje nisu označene kao službena sidrišta, a službeni izvori tumače to kao "mjesta koja nisu potpuno sigurna za sidrenje plovila, pa im nadležne službe ne mogu osigurati sigurno sidrenje, te ostaju slobodna i izvan zakona". Najveći problem u Republici Hrvatskoj su "divlji vezovi na nedovoljno razvijenim i nerazvijenim otocima", koji zbog svoje nerazvijenosti, samim tim i netaknute prirode, privlače nautičare i pustolove, a na taj način i postaju potencijalna mjesta za odlaganje otpada. Osim što su divlji vezovi problem Pomorske policije, Lučke uprave, lokalne samouprave, nameću se kao ogroman ekološki problem. Naime otpad, razgradljivi i nerazgradljivi, nerijetko završava u vrećicama na dnu mora tih uvala. Obzirom da su ta plovila izvan nadležnosti, odnosno izvan granica pomorskog dobra koje je pod nadzorom Lučke uprave, nema ni organizirane službe prikupljanja otpada sa tih plovila, te je vlasniku plovila jednostavnije baciti otpad u more, nego se usidriti u marinu ili luku i odložiti otpad na zato predviđeno mjesto.

image
Joško Šupić/Cropix

Projekt "Divlji vezovi – neprijatelji podmorja 2022" na nedovoljno razvijenim i nerazvijenim otocima će se održati u razdoblju od 23.-30. listopada. Ronioci će se ukrcati u brodove, te će se u svakom danu održati jedna eko akcija čišćenja podmorja na mjestima divljih vezova a sve u dogovoru s lokalnom samoupravom, kapetanijom i pomorskom policijom. Na brodovima će biti oko 30 certificiranih ronilaca ERK LEUT koji će putovati brodovima u navedene luke, a u tim lukama tijekom čišćenja pridružiti će se ronioci iz lokalnih klubova. Prema planu akcija će se održati u Primoštenu, na otoku Drvenik Veli na Zlarinu, Kapriju, Žirju, Kornatu.

19. travanj 2024 20:14