StoryEditorOCM

opremaRiječki Pomorski fakultet dobio novi laboratorij za automatsko upravljanje

Piše M.I.
5. lipnja 2023. - 14:20

U Edukativnoj radionici Torpedo otvoren je Laboratorij za automatsko upravljanje i elektroničke tehnologije u pomorstvu Pomorskog fakulteta u Rijeci, piše Novi list.

Laboratorij se sastoji od pet pogonskih kabineta, opremljenih najsuvremenijim programabilnim logičkim kontrolerima, kao i svim osnovnim uputnicima koji se mogu naći na današnjim brodovima.

– Laboratorij je koncipiran na način da edukaciju i razvijanje vještina te kompetencija mogu stjecati studenti prijediplomske i diplomske razine, a također, važno je još istaknuti da je moguće izvoditi i edukaciju budućih i sadašnjih časnika elektrotehnike, kao i individualizirane tailor-made treninge i tečajeve za osposobljavanje pomoraca, rekla je dekanica Ana Perić Hadžić.

– U sklopu radionice do sad su uređene dvije učionice, svlačionice, uredski i drugi prostori, unutar kojih je smještena visokovrijedna oprema, poput dvaju potpuno funkcionalnih brodskih motora, bespilotne letjelice, podvodni dron, senzori i mjerni uređaji, termalne kamere, uređaji za određivanje kvalitet zraka ili mapiranje prostora i brojni drugi, istaknula je dekanica.

Laboratorij ima kapacitet od desetero studenata koji simultano mogu izvoditi vježbe. Laboratorij je koncipiran kao praktikum u kojemu studenti preddiplomskog i diplomskog studija mogu steći osnovna znanja koja će ih pripremiti za tržište rada na kopnu i na moru. Omogućit će i pripremu i osposobljavanje elektročasnike na brodovima, tako da nam daje velike mogućnosti u izobrazbi studenata, ali i pomoraca.

Laboratorij je prvenstveno namijenjen studentima Elektroničkih i informatičkih tehnologija u pomorstvu, ali i studentima brodostrojarstva, kao i pomorcima koji usavršavaju svoja znanja i stječu potrebne svjedodžbe o osposobljenosti.

15. travanj 2024 11:35