StoryEditorOCM

priprema za montažuRadovi na Kapriju: postavljeni prvi nadmorski armirano-betonski dijelovi novog pristanišnog gata

Piše Šibenski.hr
29. listopada 2021. - 13:02

Završetkom radova na podmorskom dijelu konstrukcije, osamnaest pilota koji će nositi pristanišni gat, započela je priprema za postavljanje montažnih armirano-betonskih elemenata novog gata trajektnog pristaništa na otoku Kapriju. Na pripremljene pilote postavljene su naglavne grede - naglavnice. Na njih će se položiti armirano betonski montažni elementi koji će činiti pristanišni gat. Elementi se trenutno izrađuju u izdvojenom pogonu u Šibeniku, te se po izradi prevoze na gradilište i pripremaju za montažu.

U tijeku su završni radovi podmorskog iskopa koji je priprema za montažu za armirano betonskih konstrukcija obalnih zidova i buduće pristanišne rampe, javlja Šibenski.hr.

Novi trajektni pristan omogućiti će korištenje trajekata dubljeg gaza, stabilnijih i otpornijih na vremenske nepogode što će značajno smanjiti broj otkazanih linija.

Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta osigurati će se lakše manevriranje i pristajanje trajektima, smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta.

Ujedno će se smanjiti razina buke u središtu mjesta, zadržati mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Završetak ugovorenih radova očekuje se do kraja siječnja 2022. godine.

Projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije" sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.072.345,21 HRK. Ukupno trajanje projekta je 42 mjeseca.

17. lipanj 2024 08:41