StoryEditorOCM

In memoriamPreminuo je legendarni splitski jedriličar Željko Cikatić, digao je sidro i odjedrio u orcu

Piše M. Ilić
25. lipnja 2024. - 13:23

Partija je Cika Pila, Željko Cikatić Pila, legendarni splitski jedriličar, zafrkant, zaljubljenik u more, drvene brodove i motore, jedan od posljednjih hipija našeg doba ili bolje reći, slobodnjak kako umom, tako i djelom.

Osebujan, originalan, brbljav, neumoran, drag kao kakav luckasti dječak - takvog će ga pamtiti jedriličarski svijet u kojem je plovio od malih nogu, najviše sa svojom jedrilicom Bel Ami, klasičnom ljepoticom s dva jarbola sagrađenom 1931. godine, s kojom je sudjelovao u nebrojenim regatama kao član JK Mornar, a s kojom je znao nadmudriti i najveću bonacu i ući u cilj prvi među odltajmerima.

Jednom je izašla njegova fotografija na Face Splita s izjavom: " Život nikad ne prestaje- neka vječno živi!".

Puno anegdota bi mogli ispričati njegovi prijatelji koje su doživjeli s njim, na moru, regatama i u klupskim kutićima. Pozvan je bio da ispriča svoje neobične zgode u dokumentarnom filmu "Djeca Mediterana" iz 2017. godine, a Meryl Streep i Pierce Brosnan imali su tu čast provozati se jedrilicom Bel Ami uz zvuke Abba-e tijekom snimanja filma Mamma mia.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ma, lako za Meryl i Piercea, al oni koji su ga poznavali, kazat će kako Cika Pila mirita za kakav film!

Nako grube vijesti o odlasku Cika Pile, splitski novinar Vedran Limić napisao je iz duše facebook post koji najbolje opisuje vedri duh Cika Pile:

"Iako je bija puno stariji od mene s njim u društvu san se uvik osjeća obratno. Ne zato šta je Cika bija balav, iako ga nije ubila velika ozbiljnost, već zato šta je ima energije za tri divizije ovakvih ka šta san ja. Rijetko je šeta, uvik je zuja, letija a nikad umoran. Ne pamtim da san ga ikad vidija oznojenog. Kad je on jaha na Gileri s timunom ala ‘goli u sedlu‘ ja san više gura nego vozija malog dekavejca. Kad san glumija jedriličara na maloj poljskoj Carina jedrilici on je već nekoliko puta odjedrija cilu balotu. Dok san pun sebe iz trećeg puta uspija osvojit Vickov stup on je već bija na Himalaje. Da ga je bilo prikopčat na Krško nuklearka bi kapitulirala. Ne mo‘š s Pilon nikako u korak. Ma za pravo reć to nije moga niko.

Nedavno smo se sreli na ulazu u bolnicu i čim me vidija odma je opalija rafal pun iskrene zabrinutosti:

- A šta ti ćiniš ovde? Oli je kakvo sranje? Ne pariš mi skroz ok. A da nije grancigula? Biće si od duvana sjeba pluća? A da te bidnoga nije sjebala korona...

- Fermaj Pila, boga ti. Ma samo san doša po nalaze od okuliste. Triban minjat očale. A šta ti radiš ovde?

- Ma ja san ti ka bog. Evo sad iden na boks meč. Kemo i ja se cipamo sa Hlapon. Sjeba san ja već tri raka tako da ću i ovoga nokautirat.

I onda će mi neko da ima pravde. Ja u depri radi po dioptrije, a on pun života sa vršom tumora u cilon tilu. Kako je vidija da san skoro utučen odma je okrenija priču i momentalno me izlićija. Zajedno smo se u sjećanjima dobacili do debelo prije rata. Sitili smo se Dijane i njenih Marinovića. Brata joj Rafe. Moto trke na Preluci, Bule, Mandete, Steve, Bojlera, Kurobase, fenomena i ostale moto bratije. Onda je okrenija priču na Himalaje na koje je pohodija iste godine kad i Stipe. I kad je jedno jutro na drugoj baznoj stanici otvorija šator vidi Božića kako se penje put njega i govori zbunjenom prijatelju: - A jeli Stipe di si ti krenija?

Ovi je bloka i onako šticano kaže:

- Ma di ovdi na kraju svita baš na tebe da naletin.

I još smo malo ćakulali jer kemo terapija ne voli da joj se kasni. Na kraju me natira da mu obećan da ću mu doć u vižite negdi u Solin jer da moran vidit kako je lipo sredija svoj mali đardin.

- Oću Cika. Budi bez brige, dopilotat ću do tebe ćin uvatin malo vrimena. Na žalost opet je bija brži.

Adio Pila, adio kumpanjo.", napisao je Limić u svom postu.

Ispraćaj Željka Cikatića bit će u petak, 28. lipnja 2024. u 17 sati na novom solinskom groblju.

Obitelji i prijateljima iskrena sućut, a Cika Pili mirno more.

image

Cika Pila s brodom Bel Ami na 90. Mrdujskoj regati, 2021. godine.

Duje Klarić/Cropix
25. lipanj 2024 13:23