StoryEditorOCM

lijepa naša devastiranaKako se ubija zaštićeni krajobraz: prekrasnu uvalu uništili bespravnom gradnjom i fekalijama, ‘privatne‘ plaže čuvaju opasni psi...

Piše Vedrana Stočić
17. svibnja 2021. - 10:10

Nije prošlo ni mjesec dana kako je u uvali Sićenica na teren i to u pratnji policije izišao komunalni redar općine Rogoznica. Zaustavljeno je tada bespravno betoniranje, a prijava je poslana građevinskoj inspekciji.

Nema povratnih informacija je li građevinska bila na terenu, nigdje nema njihovih traka ni oznaka, a ovih dana u istoj uvali opet panika. Ljude je uznemirilo zagađenje čitave zatvorene uvalice, a očevici i oni koji poznaju situaciju tvrde kako se tu radi o zagađenju otpadnim i fekalnim vodama što se dosad znalo dogoditi samo u špici turističke sezone.

Uvala Sićenica Prostornim planom uređenja općine Rogoznica zaštićeni je krajobraz i svaka gradnja je zabranjena. Kako je onda moguće da se naveliko kopaju i betoniraju temelji, postavljaju "kamperice" i slični objekti, kopaju se crne jame i gusterne.

Uglavnom se radi o manjim parcelama koje se kupe jeftino, na njih se nasadi kamper i iskopa crna septička jama, pa se one potom preprodaju za velike novce.

Prije nekoliko dana, da bi se zaustavili mikseri s betonom, netko je kamenjem zatrpao jedini put. Navodno je to napravio vlasnik na čijoj je parceli put i napravljen i kojemu je netko nepoznat otuđio više od 100 metara četvornih zemljišta.

– Zaštićenost uvale u planovima mrtvo je slovo na papiru. Gaze nas domaće. Možda bi se ovom neredu i ludilu stalo na kraj kad bi potomci tražili natrag djedovinu koju su ustupili za javno dobro. Ona očito nije ustupljena radi prodaje i gradnje – kaže jedan naš sugovornik.

image
Prije nekoliko dana, da bi se zaustavili mikseri s betonom, netko je kamenjem zatrpao jedini put do uvale

Općinski redari nemoćni

U Općini Rogoznica, pak, tvrde da oni reagiraju na svaku dojavu, bespravnu gradnju prijavljuju građevinskoj inspekciji, a betoniranje obale Lučkoj kapetaniji i Uredu za pomorstvo Šibensko-kninske županije.

– Mi bespravnu gradnju možemo zabraniti samo na našim javnim površinama, općinskim prometnicama i putovima. Na privatnim parcelama mi je samo možemo prijaviti nadležnim inspekcijama – kažu u Općini.

Uvala Sićenica jedna je od najljepših rogozničkih uvala. Pitoreskni je to kanjon koji se strmoglavo spušta do mora, dijeleći Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Riječ je dakle o samoj granici.

To zaštićeno područje prije nekoliko godina napadnuto je bespravnom gradnjom, i to nedugo nakon najžešće kampanje rušenja bespravnih kuća na rogozničkom području, 2006. godine. Od tada ne prestaju nasrtaji na tu uvalicu, a stanje na terenu je toliko kaotično da se ni po čemu ne može zaključiti da uvalica ima neku zaštitu.

Sukobi su postali učestali, domicilno stanovništvo ogorčeno. Ta sela na jugu rogozničke općine nemaju ni vodu ni kanalizaciju, žale se na loše i uske prometnice, a uz obalni pojas izniklo je na tisuće kuća s apartmanima za iznajmljivanje.

image
Fekalije se ispuštaju u more

I stranci grade na crno

Sve više grade i strani državljani koji uglavnom iznajmljuju na crno. Najgore je od svega što su uzurpirani ionako uski putovi, devastirano je i bespravno privatizirano javno pomorsko dobro, a takozvane privatne plaže čuvaju se čak i opasnim psima.

Pitanje je samo kada će doći do žešćih fizičkih sukoba i još većeg zagađenja obalnog mora. Kao da nema sutra i generacija koje dolaze.

Svi su tu zakazali: Općina Rogoznica sa svojom lošom planskom dokumentacijom, građevinska inspekcija, hidrograđevinska inspekcija i pomorske vlasti. Posljedice su već sada pogubne, a nasrtaji na obalnu crtu ne prestaju.

18. travanj 2024 21:03