StoryEditorOCM

ljetne igrePosat u Dubrovniku napokon očišćen: ‘Uklonit ćemo brodove čiji nam se vlasnici ne jave...‘

Piše KRISTINA FILIČIĆ/DV
22. lipnja 2024. - 11:15

Ponovno se radilo u Posatu, ovaj put očišćen je plato za potrebe Dubrovačkih ljetnih igara. Naime, Posat je nova festivalska lokacija na kojoj će se igrati ‘Ekvinocijo‘.

- U suradnji s Gradom Dubrovnikom i na zahtjev Ljetnih igara dobili smo zamolbu da očistimo prostor što smo i napravili. Barke su izmještene na Batahovinu. Tamo i inače vršimo uslugu suhog veza. Sve barke koje su bile na Batali zbog gradnje Lapadske obale bile su izmještene na Batahovini. To nam je svojevrsna rezerva, a evo ispostavilo se i glavna opcija u određenim situacijama. Ljeto je pa nije problem izmjestiti ih tamo jer barke su pretežno u moru tako da imamo i viška mjesta. Nakon sezone, vratit će se sve na staro u Posat – kaže Željko Raguž, direktor Luke Dubrovnik koja je ovlašteni koncesionar ovog lučkog područja.

Na pitanje hoće li se baš sva izmještena plovila vratiti u Posat nakon sezone, odgovara:

- Postoje barke čiji se vlasnici već dugo vremena ne javljaju i to ćemo sada riješiti jednom zauvijek. Barka mora imati svog vlasnika da se zna tko je i onda nema nikakvih problema. Ovako, mi smo ih izmjestili, poslat ćemo dva, tri puta opomenu ako se nitko ne javi, nakon toga je uklanjamo. Dalje ne snosimo nikakvu odgovornost za plovila koja su već dotrajala i ne služe svrsi, ne mogu se ni pustiti u more ali već godinama stoje i stvaraju ružnu sliku Posata – poručuje Raguž.

image

Željko Raguž

Božo Radić/Cropix

Svojevremeno su se radovi na uređenju lučkog područja – istezališta Posat, koji se nalazi u kontaktnoj zoni povijesne jezgre, dobro zahuktali. Očišćen je dio Posata, od smeća ali i uklonjena su neka neaktivna plovila koja su u Posatu nekorištena stajala godinama. Potom se pristupilo betoniranju dijela predviđenog za suhi vez odnosno istezališta. No, ti su radovi zaustavljeni jer koncesionar nije dobio suglasnost konzervatora budući da ih nije ni pitao za mišljenje. Tada je vrijednost radova za uređenje Posata bila procijenjena na oko 200 tisuća kuna. Zanimalo nas je koje planove koncesionar ima za taj dio stare gradske luke?

- Imali smo planove htjeli smo uložiti i napraviti kako valja. Nažalost, pali smo već na početku. Korisnici su se žalili kako im je onaj betonirani dio gdje je suhi vez neravan. Mi smo samo taj neravni dio pun rupa izravnali i popunili rupe i onda je bilo ‘evo ih betoniraju, nisu pitali konzervatore‘. Pa nismo radili ništa novo u prostoru, nego postojeće popravljali. Voljeli bi dobiti zeleno svjetlo od konzervatora i znati što mi tamo uopće smijemo raditi jer voljni smo uložiti na navedenom dijelu. Ipak je to ulaz u Grad od strane Ploča i želimo da to izgleda puno bolje nego sada izgleda – kaže direktor Luke Dubrovnik i dodaje kako su trenutno u pregovorima za postavljanje žetonjere u Posatu.

image

Posat

Tonči Plazibat/Cropix

Riječ je o stroju za pranje plovila vodom pod pritiskom koji radi na principu automata, odnosno ubacivanjem kovanica od primjerice eura. Takav stroj postavljen je i u lučici na Batali i, tvrdi Raguž, pokazao se izuzetno korisnim i korištenim.

- Vlasnicima barki je to jako bitno da mogu oprati svoje barke, ljudi to u velikoj mjeri koriste i funkcionira super. To bi trebalo doći uskoro, a za nekakve ostale stvari trebat ćemo ovu zimu sjesti s konzervatorima da vidimo što i kako dalje – kaže Raguž iz Luke Dubrovnik koja je koncesionar u Posatu iduće četiri godine.

24. lipanj 2024 11:38