StoryEditorOCM

royal romancePolicija upala na skupocjenu jahtu u Trogiru koja je pripadala Putinovom kumu. Imaju zabranu promjene posade

Piše Dalmacija SD
24. svibnja 2024. - 11:15
U trogirskom brodogradilištu vezana je jahta Royal Romance u vlasništvu ukrajinskog milijardera Viktora MedvedčukaAnte Čizmić/Cropix/Cropix

Jahta ‘Royal Romance‘, sudskim rješenjima na zahtjev Ukrajine blokirana u Hrvatskoj jer je bila u vlasništvu Viktora Medvedčuka, prijatelja i saveznika Vladimira Putina, opet je u središtu pozornosti. Jučer je na 92 metra dugu jahtu upala policija, piše Dalmatinski portal.

‘Obavještavamo vas da posada jahte nije uhićena. Plovilo se nalazi na vezu u luci na području Trogira uz izdanu mjeru ograničavanja prema Zakonu o mjerama ograničavanja radi čega je stavljena pod nadzor. Za provođenje ove mjere nadležna je Lučka kapetanija Split.

Jučer su na jahti zatečeni strani državljani za koje se u ovom trenutku provodi postupak provjere zakonitosti i svrhe njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o strancima.

Također, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH donijelo je odluku o zabrani promjene posade‘, navode u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj.

image
Matija Djanješić/Cropix/Cropix

Jahta je blokirana u Hrvatskoj na zahtjev Ukrajine koja ju namjerava prodati, a prošle godine su na njoj pretragu izvršili i američki agenti zbog istrage oko pranja novca. U međuvremenu se javilo i odvjetničko društvo koje tvrdi da je i prije ruske agresije na Ukrajinu došlo do promjene vlasništva i da jahta više ne pripada Medvedčuku, već ruskom poslovnom čovjeku Alekseju Inkinu, koji nije pod sankcijama.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin krsni je kum Darini, kćeri Viktora Medvedčuka, piše Jutarnji list.

16. lipanj 2024 17:32