StoryEditorOCM

NOVA NADAOmiška plemenita periska jedna je od dvadesetak preživjelih u Jadranu. Pogledajte kako napreduje

Piše Gordan Jelavić
19. ožujka 2023. - 08:06

Posjet školjkašu imena Nova nada bio je šlag na kraju dvodnevnog znanstvenog skupa Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu održanog u Omišu.

Zaron do jedne od svega dvadesetak preživjelih jadranskih jedinki nekoć brojne periske Pinna nobilis dao je nadu svima uključenima u veliki međunarodni projekt da će se po zakonima evolucije ta vrsta oduprijeti smrtonosnom parazitu Haplosporidium pinnae i ponovno ukrasiti morska dna širom Mediterana.

image

Periska se vidjela i kroz stakleno dno brodice

Božidar Vukičević/Cropix

Iskustva četrdesetak europskih znanstvenika redovito se dijele, a jednom godišnje se svi okupe i raspravljaju o aktivnostima koje će ih dovesti do zajedničkog cilja.

Domaćin ovogodišnjega skupa, Jelena Kurtović Mrčelić iz županijske agencije More i krš, otkrila nam je najvažnije zaključke zanimljivog kongresa.

image

Domaćin skupa Jelena Kurtović Mrčelić

Božidar Vukičević/Cropix

- Situacija je slična u većini zemalja. Španjolska ima 5-6 primjeraka, Italija nešto više, a kod nas je dvadesetak živih. Zasad nemamo čvrste dokaze da su pronađene jedinke otporne na Haplosporidium.

Francuski tim radi na genetskom dokazivanju što je skup i dugotrajan proces.

Talijanski protokol za provjeru prisutnosti parazita nam nije potpuno prihvatljiv pa ćemo pričekati s planiranim nasađivanjem jedinki koje uzgajamo u Akvariju Pula gdje je sada u kontroliranim uvjetima 11 jedinki.

image

U raspravi se tražilo rješenje za spas periske

Božidar Vukičević/Cropix

Cilj nam je dovesti ih do veličine od 10 cm kada su otpornije na predatore. Hrvatski veterinarski institut će provesti istraživanje na planktonu kojeg se smatra nositeljem za Haplosporidium i to istovremeno rade i Španjolci.

Kad budemo potpuno sigurni da je neko područje bez tragova parazita počet ćemo ih vraćati iz akvarija na mjesta gdje su sada u prirodi žive jedinke poput Omiša i Nina kako bismo povećali šanse za oplodnju, navela je Kurtović Mrčelić.

Mreža plutajućih kolektora postavljenih duž Jadrana u posljednje tri godine daje slabe rezultate. Najveći uspjeh je ostvaren u uvali Javorike na Brijunima gdje je prošle godine pronađeno petnaestak ličinki, a godinu ranije tridesetak.

image

Željko Mihaljević s Hrvatskog veterinarskog instituta
 

Božidar Vukičević/Cropix

Ti primjerci su veliki svega 1-2 cm i spekulira se da morskim strujama stižu iz talijanskih laguna gdje je bolest otkrivena 2016. godine najkasnije stigla.

Jedna od razmatranih opcija je da se periske razmnože u kontroliranim uvjetima i onda nasade.

Glavni financijer je Fond za zaštitu okoliša dok su od 23 suradne ustanove na skupu sudjelovali predstavnici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Hrvatskog veterinarskog fakulteta, javnih ustanova More i krš, Telašćica, Natura Histrica, Brijuni i Aquarium Pula.

image

Oznake na kavezu

Božidar Vukičević/Cropix

I dalje je u tijeku akcija Jeste li ih vidjeli? u kojoj se sve dojave građana o nalazima periski provjeravaju i evidentiraju na interaktivnoj karti Bioportala.

 

16. travanj 2024 23:20