StoryEditorOCM

sporni objektiOglasili se i Mađari koji u najmu drže Smokvicu: Na otoku nismo gradili, samo smo renovirali

Piše Damir Tolj
17. veljače 2021. - 10:41

Iz tvrtke "Zelena nekretnina", čiji osnivač je fond mađarske OTP banke, a koja u najmu ima otočić Smokvicu pokraj Rogoznice, stigao je odgovor o planiranoj investiciji i postavljanju montažnih kućica, spornih mještanima:

"Upoznati smo s napisima u hrvatskim medijima koji navode moguće manje nepravilnosti na otoku Smokvici. Zelena nekretnina – tvrtka koja je sklopila ugovor o najmu nekretnine na 30 godina sa svrhom pružanja turističkih usluga javne i privatne namjene – isključivo je izvodila radove obnove i renovacije na postojećim objektima tijekom prošle godine. Nikakvi novi objekti nisu dodatno građeni na otoku. Radovi na obnovi su privremeno zaustavljeni uslijed pandemijske situacije. Privremeni montažni objekti bili su postavljeni tijekom izvođenja obnove i bit će uklonjeni kada radovi na obnovi objekta budu završeni.

Premda smo tek zaprimili službene upite nadležnih tijela, već smo ranije poduzeli preventivne mjere i naložili nadzor kako bismo ispitali postoje li ikakve nepravilnosti, u skladu s našom politikom potpune predanosti poslovanja sukladno svim lokalnim propisima. Pokaže li se da postoji ikakva nepravilnost u vezi s našim ulaganjem, odmah ćemo ih ukloniti i u potpunosti surađivati s nadležnim tijelima po ovom pitanju."

Posjetili smo ‘zabranjeni‘ otok kraj Rogoznice: ‘Stranci kupuju, samo donesi lovu i niko te ne pita odakle ti. Šta će tu mlad čovik tražit...‘

Podsjetimo, otočić je zona posebne namjene, na traženje Ministarstva obrane. Na njemu se nalaze i vojni objekti, koji su izuzeti od najma. Prethodnu koncesiju imao je Ivica Todorić. Mađari su bili jedini ponuđač na javnom natječaju koji je provelo tadašnje Ministarstvo državne uprave, na čelu s Goranom Marićem.

Hrvatska će korištenje Smokvice Mađarima naplatiti 184 milijuna kuna tijekom tri desetljeća. Nikakva nova gradnja na na otoku nije dopuštena, a građevinski inspektori izrađuju još jedan nalaz, s obzirom na nedavni kontrolni nadzor. Sporno je devet montažnih objekata.

20. travanj 2024 12:29