stdClass Object ( [id] => 1335252 [title] => Od pomorskog dobra jedrenju je loše! Mladi jedriličari ostaju bez važnog izvora financiranja [alias] => od-pomorskog-dobra-jedrenju-je-lose-mladi-jedrilicari-ostaju-bez-vaznog-izvora-financiranja [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novi Zakon o pomorskom dobru nije išao na ruku jedrenju, posebice ne onim klubovima koji djeluju izvan sportskih luka, a pogotovo ne za klubove koji djeluju u lukama kojima je promijenjen status iz sportske u luku otvorenu za javni promet. U Splitu je takva luka, primjerice, Zenta dok su lučice u kojima djeluju klubovi Mornar, Labud, Špinut ostale sportske. Za sada.

Novim Zakonom budućnost hrvatskog jedrenja, izvan sportskih luka, osuđena je na privatne projekte, jedrenje za djecu bogatih i brisanje široke jedriličarske baze, smatraju u JK Zenta, odakle je nedavno išlo reagiranje prema javnosti kako bi se ukazalo na utjecaj Zakona na funkcioniranje sportskih klubova vezanih za pomorsko dobro. Tim povodom razgovarali smo s dobro upućenim u ovu problematiku, Damirom Dominovićem, predsjednikom JK Zenta.

- Koje je novine donio novi Zakon o pomorskom dobru i što one znače za funkcioniranje sporta, konkretno jedrenja?

- Novi zakon nije donio ništa posebno novo u odnosu na stari. Uglavnom su to kozmetičke promjene u odnosu na status sporta u sportskim lukama i tu su stvari jasno definirane člankom 142. Zakona. Nije dobro da je propuštena prilika urediti način funkcioniranja sporta izvan sportskih luka, pogotovo u lukama kojima se promijenila namjena ili će se u budućnosti mijenjati.

- Što za klubove znači djeluju li unutar ili izvan sportske luke?

- Razlika je ogromna u odnosu na status i na financiranje. Da biste shvatili o čemu se radi, bitno je znati na koji način funkcionira jedrenje i zašto su zakonom posebno definirane sportske luke. Jedrenje nije samoodrživ sport i u odnosu na druge sportove limitirano je čitavim nizom faktora, od broja djece koja mogu s jednim trenerom izići na more, cijene opreme, broda (optimist oko 4000 eura, laser 7000 eura), radni gumenjak s motorom (20.000 eura), trenera, itd. pa kad sve zbrojite, dolazite do velikih iznosa koje je nemoguće pokriti iz članarina.

Upravo zbog velikih troškova funkcioniranja jedrenja i činjenice da je jedrenje neodvojivo od pomorskog dobra, zakonom je definirana sportska luka kao model koji će omogućiti financiranje i razvoj jedrenja te pristup jedrenju djeci bez obzira na imovinski status roditelja. Izvan sportskih luka nema definiranog načina financiranja i samim tim je jedrenje izvan sportskih luka osuđeno na propast ili na privatne projekte.

---

image

Damir Dominović: Sve vodi u gašenje

Božidar Vukičević/Cropix
---

- U prošlom zakonu nije bilo definirano ni pitanje financiranja i uopće rada klubova izvan sportskih luka, a novim zakonom je čak ostavljena mogućnost rada sportskih klubova unutar luke otvorene za javni promet, u čemu je onda problem?

- Problem je upravo u tome što je propušteno definirati ključne parametre koji bi omogućili opstanak sportskih klubova unutar luke otvorene za javni promet. Ovakvim zakonom jedrenje je stavljeno u rang masovnih sportova, što pokazuje nepoznavanje načina funkcioniranja jedrenja ili namjeru eliminacije sporta iz prostora. Klubovi su dovedeni u bezizlaznu situaciju, a u problemu je i ustanova koja upravlja lukom koja nema ni obavezu niti joj je namjena financiranja ni zadržavanja sporta u prostoru, a očekuje se da upravo ona riješi problem.

U velikom su problemu klubovi koji su se prenamjenom sportske luke našli u luci otvorenoj za javni promet. Sportskom lukom upravlja sportska udruga i ostvaruje prihod iz dozvoljenih aktivnosti unutar luke i iz članarina svih korisnika luke jer u sportskoj luci mogu biti samo članovi udruge. Prenamjenom luke klubovi ostaju bez sve imovine čvrsto vezane za pomorsko dobro, ne mogu ostvarivati prihode iz aktivnosti luke i ni jedan korisnik luke ne mora biti član udruge.

Iz svega navedenog je jasno da su klubovi ostavljeni bez prihoda i osuđeni na gašenje. Članak 127. stavak 2. jasno definira način određivanja pojedinog dijela luke i tu jasno piše što zadovoljava javnu funkciju luke (…operativni dio prikladan za potrebe linijskog obalnog pomorskog prometa, a potom komunalni i ribarski dio luke…namjena ostalog područja luke određuje se sukladno mogućnostima i potrebama gravitirajućih plovila…), te je jasno da sport nije od javnog interesa i da će za sport prostora biti ako ga ostane kad se zadovolji javna funkcija luke.

- Kako funkcionira Jedriličarski klub Zenta nakon prenamjene luke?

- JK Zenta je u specifičnoj situaciji jer je sva imovina čvrsto vezana za pomorsko dobro bila zajednička imovina tri udružena kluba u Društvo koje je završilo u stečaju te je ta imovina već i ranije bila izgubljena za klub. Odnos sa Županijskom lučkom upravom je korektan s obzirom na to da su nam za sada omogućili korištenje dijela prostora na kopnu i da nam u skladu s mogućnostima daju financijsku potporu. I jedno i drugo je isključivo stvar dobre volje i zbog toga smo zahvalni, međutim to nije dovoljno da bi klub opstao. Nema stabilnog financiranja niti aktivnosti koje omogućavaju dugoročno planiranje i razvoj.

Sedamdeset posto prihoda je iz javnih natječaja Splitskog saveza sportova i Zajednice tehničke kulture, temeljem rezultata. Samo zahvaljujući iznimnim sportskim rezultatima sportaša JK Zenta i uz tri do četiri akcije prikupljanja pomoći za opstanak kluba uspijevamo zatvoriti godinu, i to je model koji smo s ovom godinom iscrpili.

---

image

Optimisti će platiti najvišu cijenu

---

Usput treba naglasiti da JK Zenta ima samo jednog zaposlenog, i to trenera, tako da o razvoju i unaprjeđenju jedrenja ne možemo niti razmišljati. Najveći trošak su najmlađi, Optimisti, i prva godina kad izostanu rezultati sa svjetskih ili europskih natjecanja, klub će nepovratno ostati bez najvrjednijeg segmenta rada svakog sportskog kluba.

Utoliko je razočaravajući novi Zakon koji nam je hladno servirao činjenicu da je 13 godina borbe da održimo na životu rad sa najmlađima uzalud potrošeno vrijeme. Stanje najbolje ilustrira da smo u zadnjih deset godina kupili tek dva trupa broda, jednog prije osam godina iz donacija, a drugog prošle godine namjenskim sredstvima SSS-a i da je prosjek starosti gotovo 20 godina te da od petnaest Optimista njih sedam nije kompletno.

- Kakva je situacija sa sportom u ostalim lukama u Splitu?

- Na području grada su, osim Zente, sve ostalo sportske luke - od Poljuda do Matejuške, i njima upravljaju sportske udruge, uglavnom jedriličarski i ribolovni klubovi. Nažalost, Zenta je danas luka otvorena za javni promet, a njoj gravitira najveći broj djece i sigurno ima najveći sportski potencijal.

- Zašto je uopće došlo do prenamjene luke Zenta?

- Teško je jednostavno odgovoriti na to pitanje, ali ukratko, zbog nezakonitog poslovanja, neučinkovitosti i inertnosti institucija i na kraju zbog odluke Županijske skupštine. Moram naglasiti da JK Zenta nije upravljao Sportskom lukom Zenta i da je godinama upozoravao na nepravilnosti i pozivao institucije na reakciju.

- Kako dalje?

- Nikako. Zakonodavac je, ne samo nama nego svima koji se bave jedrenjem izvan sportskih luka, poslao jasnu poruku da je jedrenje luksuz koji će platiti oni koji mogu, a mi ćemo nastaviti u skladu s mogućnostima i rezultatima preko javnih natječaja, pa dok ide.

Žalosno je da se pomorska zemlja sa, prema nekim podacima 30% svjetske čarter flote, na ovaj način odnosi prema sportu koji odgaja najkvalitetniji kadar u nautičkom turizmu i koji je u krajnjem slučaju pozicionirao Hrvatsku na kartu jedriličarskih velesila.

Da budemo jasni, nije poanta u upravljanju lukom niti smatramo da je model sportskih luka jedini način razvoja i održanja jedrenja, ali ako se već mijenja namjena luke, onda je zakonom trebalo definirati način financiranja sporta, a novi sadržaji u luci ne mogu biti prioritet u odnosu na sport koji tu već postoji i koristi nužnu infrastrukturu.

---

Namjensko trošenje prihoda

Prvotni prijedlog izmjena Zakona, još 2013., predviđao je da se u sportskim lukama može obavljati gospodarska djelatnost, ali da se sav tako ostvareni prihod mora namjenski koristiti za razvoj sporta te održavanje i unaprjeđenje lučke infrastrukture.

O tome u svom intervjuu za Otvoreno more 2014., pod naslovom Sva dobit sportskih luka trošit će se na sport, govorila i Nina Perko, tadašnja načelnica Sektora upravljanja pomorskim dobrom.

---

---

image

Nina Perko, ravnateljica uprave pomorstva

Jakov Prkić/Cropix
---

---

Ministarstvo sporta nije nadležno

Pitali smo Ministarstvo turizma i sporta kako pomažu klubove. Evo što su nam odgovorili:

- Prema Zakonu o sportu propisano je da su javne potrebe u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave: poticanje razvoja i promocija sporta, provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži i studenata, djelovanje sportskih udruga, zajednica i saveza, pripreme, domaća i međunarodna natjecanja te zdravstvena zaštita sportaša, školovanje i osposobljavanje stručnog kadra u sportu, zapošljavanje sportskih stručnjaka, stipendije, rekreacija građana, sportske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju te parasportaša i gluhih sportaša, te planiranje, izgradnja, održavanje i korištenje sportskih građevina značajnih za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministarstvo turizma i sporta putem javnih poziva i natječaja, koje objavljuje svake godine, sufinancira sportske programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja, sportske programe obuke neplivača Hrvatska pliva, izgradnju, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina i organizaciju velikih sportskih manifestacija u ukupnom iznosu od oko 10 milijuna eura.

Slijedom navedenoga financiranje sportskih klubova je u nadležnosti jedinica lokalne i područne (regionalnoj) samouprave, dok se donošenjem novog Zakona o sportu omogućilo i financiranje programa i projekata od interesa lokalne i područne (regionalne) razine iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Obavljanje gospodarske djelatnosti sportskih klubova, a koje pri tome nisu sportske djelatnosti, nije u nadležnosti Ministarstva turizma i sporta - odgovorili su nam.

---

---

Nagrade stižu, mladi odlaze

Hrvatska zajednica tehničke kulture za prošlu godinu dodijelila je nagradu Josipu Marasoviću, članu JK Zenta, kao voditelju programa jedriličarskog modelarstva za djecu i mlade. Godišnja nagrada HZTK-a za pravne osobe je za prošlu godinu dodijeljena i JK Zenta, i to za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, posebice unaprjeđivanju jedriličarskog modelarstva.

Klub je početkom godine otvorio svojevrsni centar izvrsnosti i cjeloživotnog obrazovanja unutar jedriličarskog modelarstva – Nacionalni centar jedriličarskog modelarstva. Lani su članovi kluba polučili sjajne rezultate; zauzeli su 1. i 8. mjesto na IOM Open Malta, 1. i 4. mjesto na IOM Open Mađarska, 2. mjesto na IOM Open Španjolska, te 1., 2., 3. i 5. mjesto na PreWorlds Rogoznica, sve u kategoriji jednometarskih jedrilica.

U međuvremenu, u drugi klub je prešlo dvoje perspektivne djece iz klase Optimist jer im JK Zenta nije mogla priuštiti ono što i zaslužuju.

---

---

image

Zentaši Zvonko Jelačić i Josip Marasović grade modele i osvajaju medalje 

Jakov Prkić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U VELIKOM SU PROBLEMU KLUBOVI KOJI SU SE PRENAMJENOM SPORTSKE LUKE NAŠLI U LUCI OTVORENOJ ZA JAVNI PROMET. SPORTSKOM LUKOM UPRAVLJA SPORTSKA UDRUGA I OSTVARUJE PRIHOD IZ DOZVOLJENIH AKTIVNOSTI UNUTAR LUKE I IZ ČLANARINA SVIH KORISNIKA LUKE JER U SPORTSKOJ LUCI MOGU BITI SAMO ČLANOVI UDRUGE. PRENAMJENOM LUKE KLUBOVI OSTAJU BEZ SVE IMOVINE ČVRSTO VEZANE ZA POMORSKO DOBRO, NE MOGU OSTVARIVATI PRIHODE IZ AKTIVNOSTI LUKE I NI JEDAN KORISNIK LUKE NE MORA BITI ČLAN UDRUGE. IZ SVEGA NAVEDENOG JE JASNO DA SU TAKVI KLUBOVI OSTAVLJENI BEZ PRIHODA I OSUĐENI NA GAŠENJE. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi zakon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U VELIKOM SU PROBLEMU KLUBOVI KOJI SU SE PRENAMJENOM SPORTSKE LUKE NAŠLI U LUCI OTVORENOJ ZA JAVNI PROMET. SPORTSKOM LUKOM UPRAVLJA SPORTSKA UDRUGA I OSTVARUJE PRIHOD IZ DOZVOLJENIH AKTIVNOSTI UNUTAR LUKE I IZ ČLANARINA SVIH KORISNIKA LUKE JER U SPORTSKOJ LUCI MOGU BITI SAMO ČLANOVI UDRUGE. PRENAMJENOM LUKE KLUBOVI OSTAJU BEZ SVE IMOVINE ČVRSTO VEZANE ZA POMORSKO DOBRO, NE MOGU OSTVARIVATI PRIHODE IZ AKTIVNOSTI LUKE I NI JEDAN KORISNIK LUKE NE MORA BITI ČLAN UDRUGE. IZ SVEGA NAVEDENOG JE JASNO DA SU TAKVI KLUBOVI OSTAVLJENI BEZ PRIHODA I OSUĐENI NA GAŠENJE. novi zakon 2 0 7807 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-29 10:15:36 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-01 09:14:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-01 09:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U VELIKOM SU PROBLEMU KLUBOVI KOJI SU SE PRENAMJENOM SPORTSKE LUKE NAŠLI U LUCI OTVORENOJ ZA JAVNI PROMET. SPORTSKOM LUKOM UPRAVLJA SPORTSKA UDRUGA I OSTVARUJE PRIHOD IZ DOZVOLJENIH AKTIVNOSTI UNUTAR LUKE I IZ ČLANARINA SVIH KORISNIKA LUKE JER U SPORTSKOJ LUCI MOGU BITI SAMO ČLANOVI UDRUGE. PRENAMJENOM LUKE KLUBOVI OSTAJU BEZ SVE IMOVINE ČVRSTO VEZANE ZA POMORSKO DOBRO, NE MOGU OSTVARIVATI PRIHODE IZ AKTIVNOSTI LUKE I NI JEDAN KORISNIK LUKE NE MORA BITI ČLAN UDRUGE. IZ SVEGA NAVEDENOG JE JASNO DA SU TAKVI KLUBOVI OSTAVLJENI BEZ PRIHODA I OSUĐENI NA GAŠENJE. [metadata] => robots= author= title=Od pomorskog dobra jedrenju je loše! Mladi jedriličari ostaju bez važnog izvora financiranja [metakey] => zakon o pomorskom dobru, jedrenje, jedriličari, sportske lučice, Damir Dominović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/29\/17914186.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/29\/16999964.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/29\/25271520.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/29\/20362506.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/29\/24369988.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/29\/21809564.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/29\/23892678.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/29\/19539598.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Du\u0161ko Maru\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bez sigurnih prihoda jedrenju se ne pi\u0161e dobro<\/p>","

Damir Dominovi\u0107: Sve vodi u ga\u0161enje<\/p>","

Optimisti \u0107e platiti najvi\u0161u cijenu<\/p>","

Trening modelara JK Zenta<\/p>","

Zenta\u0161i Zvonko Jela\u010di\u0107 i Josip Marasovi\u0107 grade modele i osvajaju medalje\u00a0<\/p>","

Mornar<\/em> <\/em>je ter\u0107inu prigoda imao od najma<\/p>","

Nina Perko, ravnateljica uprave pomorstva<\/p>","

Manjak novca u klubovima \u0107e pogoditi i sportske ribolovce<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17914186_1920.jpg":"1920x1080","k_17914186_1280.jpg":"1280x1280","k_17914186_1024.jpg":"1024x1024","k_17914186_640.jpg":"640x640","k_17914186_480.jpg":"480x480","k_17914186_340.jpg":"340x340","k_17914186_220.jpg":"220x220","o_17914186_1280.jpg":"1280x853","o_17914186_1024.jpg":"1024x682","o_17914186_640.jpg":"640x426","o_17914186_480.jpg":"480x320","o_17914186_340.jpg":"340x226","o_17914186_220.jpg":"220x146","h_17914186_1280.jpg":"1280x854","h_17914186_1024.jpg":"1024x683","h_17914186_640.jpg":"640x427","h_17914186_480.jpg":"480x320","h_17914186_340.jpg":"340x227","h_17914186_220.jpg":"220x147","pp_17914186_1280.jpg":"1280x1628","pp_17914186_1024.jpg":"1024x1303","pp_17914186_640.jpg":"640x814","pp_17914186_480.jpg":"480x611","pp_17914186_340.jpg":"340x432","pp_17914186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_16999964_1920.jpg":"1920x1080","k_16999964_1280.jpg":"1280x1280","k_16999964_1024.jpg":"1024x1024","k_16999964_640.jpg":"640x640","k_16999964_480.jpg":"480x480","k_16999964_340.jpg":"340x340","k_16999964_220.jpg":"220x220","o_16999964_1280.jpg":"1280x853","o_16999964_1024.jpg":"1024x682","o_16999964_640.jpg":"640x426","o_16999964_480.jpg":"480x320","o_16999964_340.jpg":"340x226","o_16999964_220.jpg":"220x146","h_16999964_1280.jpg":"1280x854","h_16999964_1024.jpg":"1024x683","h_16999964_640.jpg":"640x427","h_16999964_480.jpg":"480x320","h_16999964_340.jpg":"340x227","h_16999964_220.jpg":"220x147","pp_16999964_1280.jpg":"1280x1628","pp_16999964_1024.jpg":"1024x1303","pp_16999964_640.jpg":"640x814","pp_16999964_480.jpg":"480x611","pp_16999964_340.jpg":"340x432","pp_16999964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x640","hd_25271520_1920.jpg":"1920x1080","k_25271520_1280.jpg":"1280x1280","k_25271520_1024.jpg":"1024x1024","k_25271520_640.jpg":"640x640","k_25271520_480.jpg":"480x480","k_25271520_340.jpg":"340x340","k_25271520_220.jpg":"220x220","o_25271520_1280.jpg":"1280x853","o_25271520_1024.jpg":"1024x682","o_25271520_640.jpg":"640x426","o_25271520_480.jpg":"480x320","o_25271520_340.jpg":"340x226","o_25271520_220.jpg":"220x146","h_25271520_1280.jpg":"1280x854","h_25271520_1024.jpg":"1024x683","h_25271520_640.jpg":"640x427","h_25271520_480.jpg":"480x320","h_25271520_340.jpg":"340x227","h_25271520_220.jpg":"220x147","pp_25271520_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271520_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271520_640.jpg":"640x814","pp_25271520_480.jpg":"480x611","pp_25271520_340.jpg":"340x432","pp_25271520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_20362506_1920.jpg":"1920x1080","k_20362506_1280.jpg":"1280x1280","k_20362506_1024.jpg":"1024x1024","k_20362506_640.jpg":"640x640","k_20362506_480.jpg":"480x480","k_20362506_340.jpg":"340x340","k_20362506_220.jpg":"220x220","o_20362506_1280.jpg":"1280x909","o_20362506_1024.jpg":"1024x727","o_20362506_640.jpg":"640x454","o_20362506_480.jpg":"480x341","o_20362506_340.jpg":"340x241","o_20362506_220.jpg":"220x156","h_20362506_1280.jpg":"1280x854","h_20362506_1024.jpg":"1024x683","h_20362506_640.jpg":"640x427","h_20362506_480.jpg":"480x320","h_20362506_340.jpg":"340x227","h_20362506_220.jpg":"220x147","pp_20362506_1280.jpg":"1280x1628","pp_20362506_1024.jpg":"1024x1303","pp_20362506_640.jpg":"640x814","pp_20362506_480.jpg":"480x611","pp_20362506_340.jpg":"340x432","pp_20362506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24369988_1920.jpg":"1920x1080","k_24369988_1280.jpg":"1280x1280","k_24369988_1024.jpg":"1024x1024","k_24369988_640.jpg":"640x640","k_24369988_480.jpg":"480x480","k_24369988_340.jpg":"340x340","k_24369988_220.jpg":"220x220","o_24369988_1280.jpg":"1280x853","o_24369988_1024.jpg":"1024x682","o_24369988_640.jpg":"640x426","o_24369988_480.jpg":"480x320","o_24369988_340.jpg":"340x226","o_24369988_220.jpg":"220x146","h_24369988_1280.jpg":"1280x854","h_24369988_1024.jpg":"1024x683","h_24369988_640.jpg":"640x427","h_24369988_480.jpg":"480x320","h_24369988_340.jpg":"340x227","h_24369988_220.jpg":"220x147","pp_24369988_1280.jpg":"1280x1628","pp_24369988_1024.jpg":"1024x1303","pp_24369988_640.jpg":"640x814","pp_24369988_480.jpg":"480x611","pp_24369988_340.jpg":"340x432","pp_24369988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_21809564_1920.jpg":"1920x1080","k_21809564_1280.jpg":"1280x1280","k_21809564_1024.jpg":"1024x1024","k_21809564_640.jpg":"640x640","k_21809564_480.jpg":"480x480","k_21809564_340.jpg":"340x340","k_21809564_220.jpg":"220x220","o_21809564_1280.jpg":"1280x792","o_21809564_1024.jpg":"1024x633","o_21809564_640.jpg":"640x396","o_21809564_480.jpg":"480x297","o_21809564_340.jpg":"340x210","o_21809564_220.jpg":"220x136","h_21809564_1280.jpg":"1280x854","h_21809564_1024.jpg":"1024x683","h_21809564_640.jpg":"640x427","h_21809564_480.jpg":"480x320","h_21809564_340.jpg":"340x227","h_21809564_220.jpg":"220x147","pp_21809564_1280.jpg":"1280x1628","pp_21809564_1024.jpg":"1024x1303","pp_21809564_640.jpg":"640x814","pp_21809564_480.jpg":"480x611","pp_21809564_340.jpg":"340x432","pp_21809564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2759","hd_23892678_1920.jpg":"1920x1080","k_23892678_1280.jpg":"1280x1280","k_23892678_1024.jpg":"1024x1024","k_23892678_640.jpg":"640x640","k_23892678_480.jpg":"480x480","k_23892678_340.jpg":"340x340","k_23892678_220.jpg":"220x220","o_23892678_1280.jpg":"1280x1839","o_23892678_1024.jpg":"1024x1471","o_23892678_640.jpg":"640x919","o_23892678_480.jpg":"480x689","o_23892678_340.jpg":"340x488","o_23892678_220.jpg":"220x316","h_23892678_1280.jpg":"1280x854","h_23892678_1024.jpg":"1024x683","h_23892678_640.jpg":"640x427","h_23892678_480.jpg":"480x320","h_23892678_340.jpg":"340x227","h_23892678_220.jpg":"220x147","pp_23892678_1280.jpg":"1280x1628","pp_23892678_1024.jpg":"1024x1303","pp_23892678_640.jpg":"640x814","pp_23892678_480.jpg":"480x611","pp_23892678_340.jpg":"340x432","pp_23892678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19539598_1920.jpg":"1920x1080","k_19539598_1280.jpg":"1280x1280","k_19539598_1024.jpg":"1024x1024","k_19539598_640.jpg":"640x640","k_19539598_480.jpg":"480x480","k_19539598_340.jpg":"340x340","k_19539598_220.jpg":"220x220","o_19539598_1280.jpg":"1280x853","o_19539598_1024.jpg":"1024x682","o_19539598_640.jpg":"640x426","o_19539598_480.jpg":"480x320","o_19539598_340.jpg":"340x226","o_19539598_220.jpg":"220x146","h_19539598_1280.jpg":"1280x854","h_19539598_1024.jpg":"1024x683","h_19539598_640.jpg":"640x427","h_19539598_480.jpg":"480x320","h_19539598_340.jpg":"340x227","h_19539598_220.jpg":"220x147","pp_19539598_1280.jpg":"1280x1628","pp_19539598_1024.jpg":"1024x1303","pp_19539598_640.jpg":"640x814","pp_19539598_480.jpg":"480x611","pp_19539598_340.jpg":"340x432","pp_19539598_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15020839 Threads: 4 Questions: 3152029081 Slow queries: 7037433 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234997859 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/od-pomorskog-dobra-jedrenju-je-lose-mladi-jedrilicari-ostaju-bez-vaznog-izvora-financiranja-1335252 [printLink] => /om/vijesti/od-pomorskog-dobra-jedrenju-je-lose-mladi-jedrilicari-ostaju-bez-vaznog-izvora-financiranja-1335252?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688231 [name] => zakon o pomorskom dobru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 07:59:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-pomorskom-dobru [link] => /tag/zakon-o-pomorskom-dobru ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 354554 [name] => jedriličari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrilicari [link] => /tag/jedrilicari ) [3] => stdClass Object ( [id] => 705866 [name] => sportske lučice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-11 09:10:29 [main_article_id] => 0 [alias] => sportske-lucice [link] => /tag/sportske-lucice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 371793 [name] => damir dominović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-dominovic [link] => /tag/damir-dominovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U VELIKOM SU PROBLEMU KLUBOVI KOJI SU SE PRENAMJENOM SPORTSKE LUKE NAŠLI U LUCI OTVORENOJ ZA JAVNI PROMET. SPORTSKOM LUKOM UPRAVLJA SPORTSKA UDRUGA I OSTVARUJE PRIHOD IZ DOZVOLJENIH AKTIVNOSTI UNUTAR LUKE I IZ ČLANARINA SVIH KORISNIKA LUKE JER U SPORTSKOJ LUCI MOGU BITI SAMO ČLANOVI UDRUGE. PRENAMJENOM LUKE KLUBOVI OSTAJU BEZ SVE IMOVINE ČVRSTO VEZANE ZA POMORSKO DOBRO, NE MOGU OSTVARIVATI PRIHODE IZ AKTIVNOSTI LUKE I NI JEDAN KORISNIK LUKE NE MORA BITI ČLAN UDRUGE. IZ SVEGA NAVEDENOG JE JASNO DA SU TAKVI KLUBOVI OSTAVLJENI BEZ PRIHODA I OSUĐENI NA GAŠENJE. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi zakon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od pomorskog dobra jedrenju je loše! Mladi jedriličari ostaju bez važnog izvora financiranja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-05-38-14-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/17914186.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Bez sigurnih prihoda jedrenju se ne piše dobro

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/17914186.jpg [title] =>

Bez sigurnih prihoda jedrenju se ne piše dobro

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/16999964.jpg [title] =>

Damir Dominović: Sve vodi u gašenje

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/25271520.jpg [title] =>

Optimisti će platiti najvišu cijenu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/20362506.jpg [title] =>

Trening modelara JK Zenta

Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/24369988.jpg [title] =>

Zentaši Zvonko Jelačić i Josip Marasović grade modele i osvajaju medalje 

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/21809564.jpg [title] =>

Mornar je terćinu prigoda imao od najma

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/23892678.jpg [title] =>

Nina Perko, ravnateljica uprave pomorstva

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/29/19539598.jpg [title] =>

Manjak novca u klubovima će pogoditi i sportske ribolovce

Duško Marušić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Novi Zakon o pomorskom dobru nije išao na ruku jedrenju, posebice ne onim klubovima koji djeluju izvan sportskih luka, a pogotovo ne za klubove koji djeluju u lukama kojima je promijenjen status iz sportske u luku otvorenu za javni promet. U Splitu je takva luka, primjerice, Zenta dok su lučice u kojima djeluju klubovi Mornar, Labud, Špinut ostale sportske. Za sada.

Novim Zakonom budućnost hrvatskog jedrenja, izvan sportskih luka, osuđena je na privatne projekte, jedrenje za djecu bogatih i brisanje široke jedriličarske baze, smatraju u JK Zenta, odakle je nedavno išlo reagiranje prema javnosti kako bi se ukazalo na utjecaj Zakona na funkcioniranje sportskih klubova vezanih za pomorsko dobro. Tim povodom razgovarali smo s dobro upućenim u ovu problematiku, Damirom Dominovićem, predsjednikom JK Zenta.

- Koje je novine donio novi Zakon o pomorskom dobru i što one znače za funkcioniranje sporta, konkretno jedrenja?

- Novi zakon nije donio ništa posebno novo u odnosu na stari. Uglavnom su to kozmetičke promjene u odnosu na status sporta u sportskim lukama i tu su stvari jasno definirane člankom 142. Zakona. Nije dobro da je propuštena prilika urediti način funkcioniranja sporta izvan sportskih luka, pogotovo u lukama kojima se promijenila namjena ili će se u budućnosti mijenjati.

- Što za klubove znači djeluju li unutar ili izvan sportske luke?

- Razlika je ogromna u odnosu na status i na financiranje. Da biste shvatili o čemu se radi, bitno je znati na koji način funkcionira jedrenje i zašto su zakonom posebno definirane sportske luke. Jedrenje nije samoodrživ sport i u odnosu na druge sportove limitirano je čitavim nizom faktora, od broja djece koja mogu s jednim trenerom izići na more, cijene opreme, broda (optimist oko 4000 eura, laser 7000 eura), radni gumenjak s motorom (20.000 eura), trenera, itd. pa kad sve zbrojite, dolazite do velikih iznosa koje je nemoguće pokriti iz članarina.

Upravo zbog velikih troškova funkcioniranja jedrenja i činjenice da je jedrenje neodvojivo od pomorskog dobra, zakonom je definirana sportska luka kao model koji će omogućiti financiranje i razvoj jedrenja te pristup jedrenju djeci bez obzira na imovinski status roditelja. Izvan sportskih luka nema definiranog načina financiranja i samim tim je jedrenje izvan sportskih luka osuđeno na propast ili na privatne projekte.

---

image

Damir Dominović: Sve vodi u gašenje

Božidar Vukičević/Cropix
---

- U prošlom zakonu nije bilo definirano ni pitanje financiranja i uopće rada klubova izvan sportskih luka, a novim zakonom je čak ostavljena mogućnost rada sportskih klubova unutar luke otvorene za javni promet, u čemu je onda problem?

- Problem je upravo u tome što je propušteno definirati ključne parametre koji bi omogućili opstanak sportskih klubova unutar luke otvorene za javni promet. Ovakvim zakonom jedrenje je stavljeno u rang masovnih sportova, što pokazuje nepoznavanje načina funkcioniranja jedrenja ili namjeru eliminacije sporta iz prostora. Klubovi su dovedeni u bezizlaznu situaciju, a u problemu je i ustanova koja upravlja lukom koja nema ni obavezu niti joj je namjena financiranja ni zadržavanja sporta u prostoru, a očekuje se da upravo ona riješi problem.

U velikom su problemu klubovi koji su se prenamjenom sportske luke našli u luci otvorenoj za javni promet. Sportskom lukom upravlja sportska udruga i ostvaruje prihod iz dozvoljenih aktivnosti unutar luke i iz članarina svih korisnika luke jer u sportskoj luci mogu biti samo članovi udruge. Prenamjenom luke klubovi ostaju bez sve imovine čvrsto vezane za pomorsko dobro, ne mogu ostvarivati prihode iz aktivnosti luke i ni jedan korisnik luke ne mora biti član udruge.

Iz svega navedenog je jasno da su klubovi ostavljeni bez prihoda i osuđeni na gašenje. Članak 127. stavak 2. jasno definira način određivanja pojedinog dijela luke i tu jasno piše što zadovoljava javnu funkciju luke (…operativni dio prikladan za potrebe linijskog obalnog pomorskog prometa, a potom komunalni i ribarski dio luke…namjena ostalog područja luke određuje se sukladno mogućnostima i potrebama gravitirajućih plovila…), te je jasno da sport nije od javnog interesa i da će za sport prostora biti ako ga ostane kad se zadovolji javna funkcija luke.

- Kako funkcionira Jedriličarski klub Zenta nakon prenamjene luke?

- JK Zenta je u specifičnoj situaciji jer je sva imovina čvrsto vezana za pomorsko dobro bila zajednička imovina tri udružena kluba u Društvo koje je završilo u stečaju te je ta imovina već i ranije bila izgubljena za klub. Odnos sa Županijskom lučkom upravom je korektan s obzirom na to da su nam za sada omogućili korištenje dijela prostora na kopnu i da nam u skladu s mogućnostima daju financijsku potporu. I jedno i drugo je isključivo stvar dobre volje i zbog toga smo zahvalni, međutim to nije dovoljno da bi klub opstao. Nema stabilnog financiranja niti aktivnosti koje omogućavaju dugoročno planiranje i razvoj.

Sedamdeset posto prihoda je iz javnih natječaja Splitskog saveza sportova i Zajednice tehničke kulture, temeljem rezultata. Samo zahvaljujući iznimnim sportskim rezultatima sportaša JK Zenta i uz tri do četiri akcije prikupljanja pomoći za opstanak kluba uspijevamo zatvoriti godinu, i to je model koji smo s ovom godinom iscrpili.

---

image

Optimisti će platiti najvišu cijenu

---

Usput treba naglasiti da JK Zenta ima samo jednog zaposlenog, i to trenera, tako da o razvoju i unaprjeđenju jedrenja ne možemo niti razmišljati. Najveći trošak su najmlađi, Optimisti, i prva godina kad izostanu rezultati sa svjetskih ili europskih natjecanja, klub će nepovratno ostati bez najvrjednijeg segmenta rada svakog sportskog kluba.

Utoliko je razočaravajući novi Zakon koji nam je hladno servirao činjenicu da je 13 godina borbe da održimo na životu rad sa najmlađima uzalud potrošeno vrijeme. Stanje najbolje ilustrira da smo u zadnjih deset godina kupili tek dva trupa broda, jednog prije osam godina iz donacija, a drugog prošle godine namjenskim sredstvima SSS-a i da je prosjek starosti gotovo 20 godina te da od petnaest Optimista njih sedam nije kompletno.

- Kakva je situacija sa sportom u ostalim lukama u Splitu?

- Na području grada su, osim Zente, sve ostalo sportske luke - od Poljuda do Matejuške, i njima upravljaju sportske udruge, uglavnom jedriličarski i ribolovni klubovi. Nažalost, Zenta je danas luka otvorena za javni promet, a njoj gravitira najveći broj djece i sigurno ima najveći sportski potencijal.

- Zašto je uopće došlo do prenamjene luke Zenta?

- Teško je jednostavno odgovoriti na to pitanje, ali ukratko, zbog nezakonitog poslovanja, neučinkovitosti i inertnosti institucija i na kraju zbog odluke Županijske skupštine. Moram naglasiti da JK Zenta nije upravljao Sportskom lukom Zenta i da je godinama upozoravao na nepravilnosti i pozivao institucije na reakciju.

- Kako dalje?

- Nikako. Zakonodavac je, ne samo nama nego svima koji se bave jedrenjem izvan sportskih luka, poslao jasnu poruku da je jedrenje luksuz koji će platiti oni koji mogu, a mi ćemo nastaviti u skladu s mogućnostima i rezultatima preko javnih natječaja, pa dok ide.

Žalosno je da se pomorska zemlja sa, prema nekim podacima 30% svjetske čarter flote, na ovaj način odnosi prema sportu koji odgaja najkvalitetniji kadar u nautičkom turizmu i koji je u krajnjem slučaju pozicionirao Hrvatsku na kartu jedriličarskih velesila.

Da budemo jasni, nije poanta u upravljanju lukom niti smatramo da je model sportskih luka jedini način razvoja i održanja jedrenja, ali ako se već mijenja namjena luke, onda je zakonom trebalo definirati način financiranja sporta, a novi sadržaji u luci ne mogu biti prioritet u odnosu na sport koji tu već postoji i koristi nužnu infrastrukturu.

---

Namjensko trošenje prihoda

Prvotni prijedlog izmjena Zakona, još 2013., predviđao je da se u sportskim lukama može obavljati gospodarska djelatnost, ali da se sav tako ostvareni prihod mora namjenski koristiti za razvoj sporta te održavanje i unaprjeđenje lučke infrastrukture.

O tome u svom intervjuu za Otvoreno more 2014., pod naslovom Sva dobit sportskih luka trošit će se na sport, govorila i Nina Perko, tadašnja načelnica Sektora upravljanja pomorskim dobrom.

---

---

image

Nina Perko, ravnateljica uprave pomorstva

Jakov Prkić/Cropix
---

---

Ministarstvo sporta nije nadležno

Pitali smo Ministarstvo turizma i sporta kako pomažu klubove. Evo što su nam odgovorili:

- Prema Zakonu o sportu propisano je da su javne potrebe u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave: poticanje razvoja i promocija sporta, provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži i studenata, djelovanje sportskih udruga, zajednica i saveza, pripreme, domaća i međunarodna natjecanja te zdravstvena zaštita sportaša, školovanje i osposobljavanje stručnog kadra u sportu, zapošljavanje sportskih stručnjaka, stipendije, rekreacija građana, sportske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju te parasportaša i gluhih sportaša, te planiranje, izgradnja, održavanje i korištenje sportskih građevina značajnih za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministarstvo turizma i sporta putem javnih poziva i natječaja, koje objavljuje svake godine, sufinancira sportske programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja, sportske programe obuke neplivača Hrvatska pliva, izgradnju, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina i organizaciju velikih sportskih manifestacija u ukupnom iznosu od oko 10 milijuna eura.

Slijedom navedenoga financiranje sportskih klubova je u nadležnosti jedinica lokalne i područne (regionalnoj) samouprave, dok se donošenjem novog Zakona o sportu omogućilo i financiranje programa i projekata od interesa lokalne i područne (regionalne) razine iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Obavljanje gospodarske djelatnosti sportskih klubova, a koje pri tome nisu sportske djelatnosti, nije u nadležnosti Ministarstva turizma i sporta - odgovorili su nam.

---

---

Nagrade stižu, mladi odlaze

Hrvatska zajednica tehničke kulture za prošlu godinu dodijelila je nagradu Josipu Marasoviću, članu JK Zenta, kao voditelju programa jedriličarskog modelarstva za djecu i mlade. Godišnja nagrada HZTK-a za pravne osobe je za prošlu godinu dodijeljena i JK Zenta, i to za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, posebice unaprjeđivanju jedriličarskog modelarstva.

Klub je početkom godine otvorio svojevrsni centar izvrsnosti i cjeloživotnog obrazovanja unutar jedriličarskog modelarstva – Nacionalni centar jedriličarskog modelarstva. Lani su članovi kluba polučili sjajne rezultate; zauzeli su 1. i 8. mjesto na IOM Open Malta, 1. i 4. mjesto na IOM Open Mađarska, 2. mjesto na IOM Open Španjolska, te 1., 2., 3. i 5. mjesto na PreWorlds Rogoznica, sve u kategoriji jednometarskih jedrilica.

U međuvremenu, u drugi klub je prešlo dvoje perspektivne djece iz klase Optimist jer im JK Zenta nije mogla priuštiti ono što i zaslužuju.

---

---

image

Zentaši Zvonko Jelačić i Josip Marasović grade modele i osvajaju medalje 

Jakov Prkić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Saša Burić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Jakov Prkić/Cropix Duško Marušić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Bez sigurnih prihoda jedrenju se ne piše dobro

Božidar Vukičević/Cropix

Damir Dominović: Sve vodi u gašenje


Optimisti će platiti najvišu cijenu

Saša Burić/Cropix

Trening modelara JK Zenta

Jakov Prkić/Cropix

Zentaši Zvonko Jelačić i Josip Marasović grade modele i osvajaju medalje 

Božidar Vukičević/Cropix

Mornar je terćinu prigoda imao od najma

Jakov Prkić/Cropix

Nina Perko, ravnateljica uprave pomorstva

Duško Marušić/Cropix

Manjak novca u klubovima će pogoditi i sportske ribolovce

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/od-pomorskog-dobra-jedrenju-je-lose-mladi-jedrilicari-ostaju-bez-vaznog-izvora-financiranja-1335252 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b73bdef14bd71cfb3982ccab4d57680259b5aba1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+pomorskog+dobra+jedrenju+je+lo%C5%A1e%21+Mladi+jedrili%C4%8Dari+ostaju+bez+va%C5%BEnog+izvora+financiranja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fod-pomorskog-dobra-jedrenju-je-lose-mladi-jedrilicari-ostaju-bez-vaznog-izvora-financiranja-1335252 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fod-pomorskog-dobra-jedrenju-je-lose-mladi-jedrilicari-ostaju-bez-vaznog-izvora-financiranja-1335252 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U VELIKOM SU PROBLEMU KLUBOVI KOJI SU SE PRENAMJENOM SPORTSKE LUKE NAŠLI U LUCI OTVORENOJ ZA JAVNI PROMET. SPORTSKOM LUKOM UPRAVLJA SPORTSKA UDRUGA I OSTVARUJE PRIHOD IZ DOZVOLJENIH AKTIVNOSTI UNUTAR LUKE I IZ ČLANARINA SVIH KORISNIKA LUKE JER U SPORTSKOJ LUCI MOGU BITI SAMO ČLANOVI UDRUGE. PRENAMJENOM LUKE KLUBOVI OSTAJU BEZ SVE IMOVINE ČVRSTO VEZANE ZA POMORSKO DOBRO, NE MOGU OSTVARIVATI PRIHODE IZ AKTIVNOSTI LUKE I NI JEDAN KORISNIK LUKE NE MORA BITI ČLAN UDRUGE. IZ SVEGA NAVEDENOG JE JASNO DA SU TAKVI KLUBOVI OSTAVLJENI BEZ PRIHODA I OSUĐENI NA GAŠENJE. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi zakon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

novi zakonOd pomorskog dobra jedrenju je loše! Mladi jedriličari ostaju bez važnog izvora financiranja

Piše Merien Ilić
1. studenog 2023. - 10:14

Novi Zakon o pomorskom dobru nije išao na ruku jedrenju, posebice ne onim klubovima koji djeluju izvan sportskih luka, a pogotovo ne za klubove koji djeluju u lukama kojima je promijenjen status iz sportske u luku otvorenu za javni promet. U Splitu je takva luka, primjerice, Zenta dok su lučice u kojima djeluju klubovi Mornar, Labud, Špinut ostale sportske. Za sada.

Novim Zakonom budućnost hrvatskog jedrenja, izvan sportskih luka, osuđena je na privatne projekte, jedrenje za djecu bogatih i brisanje široke jedriličarske baze, smatraju u JK Zenta, odakle je nedavno išlo reagiranje prema javnosti kako bi se ukazalo na utjecaj Zakona na funkcioniranje sportskih klubova vezanih za pomorsko dobro. Tim povodom razgovarali smo s dobro upućenim u ovu problematiku, Damirom Dominovićem, ...

13. svibanj 2024 07:38