StoryEditorOCM

natjecanje u splitu‘Ocean Hackathon‘: pobjedu odnijela ekipa ‘ShelLife‘ s rješenjem za procjenu rasta školjkaša

Piše Mila Puljiz/Universitas
30. studenog 2021. - 09:17

Uspješno je održan još jedan "Ocean Hackathon", natjecanje u kojem se šest timova natjecalo za pobjedu i odlazak na finalno natjecanje u Brest sredinom prosinca. "Ocean Hackathon" je 48-satno natjecanje tijekom kojeg timovi imaju jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke povezane s morem i priobalnim područjem.

Cilj natjecanja je razvoj novih proizvoda i usluga, testiranje inovativnog koncepta i dijeljenje znanja o morima i oceanima.
Rješenja splitskih timova ocjenjivao je stručni žiri u kojem su bili prof. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, prof. Sven Gotovac, direktor SPINIT inkubatora i profesor splitskog FESB-a, Josip Marasović, prošlogodišnji pobjednik "Ocean Hackathona" i direktor tvrtke "Sailboat RC", i Nino Mijač, direktor tvrtke "Plurato Sailfin" koja je bila sponzor treće nagrade.

– Ocean Hackathon natjecanje još je jednom uspješno ujedinilo kreativne potencijale naših studenata, znanstvenika, poduzetnika i udruga u rješavanju važnih društvenih izazova vezanih uz more. Veliko je zadovoljstvo bilo vidjeti kako interdisciplinarnom suradnjom od ideje u samo 48 sati nastaju funkcionalni prototipovi aplikacija koje mogu unaprijediti korištenje morskih resursa, doprinijeti efikasnijem čišćenju našeg mora i obala te spriječiti onečišćenje. Nadam se da će svi timovi nastaviti rad na razvoju svojih projekata. U Sveučilištu imaju podršku u nizu programa i aktivnosti, od potpore studentskim projektima, preko aktivnosti Ureda za transfer tehnologije, Studentskog poduzetničkog inkubatora te na kraju SPINIT inkubatora koji nudi i prostor za startup tvrtke – kazala je prorektorica Vranješ Markić.

Pobjedničku ekipu "ShelLife" vodila je Daria Ezgeta Balić zajedno s Hanom Uvanović, Kristinom Križnjak, Alenom Grebom, Goranom Gašparevićem, Josipom Volfom, Josipom Marelja i Dominom Sokol.

– Na "Ocean Hackathon" prijavili smo se s izazovom za koji samo se nadali da će nam pomoći u automatizaciji procesa određivanja starosti i detaljnije dinamike rasta Jakobove kapice. Iako postoje neki programi za analizu fotografija, na našim uzorcima oni se nisu pokazali učinkovitim te smo se nadali kroz ovaj izazov pronaći rješenje koje bi nam uvelike ubrzalo analizu rasta školjkaša. Kako bismo još malo zakomplicirali izazov, željeli smo da dinamiku rasta pokušaju dovesti u odnos s okolišnim parametrima za koje su istraživanja pokazala da utječu na rast. Imali smo sreće jer su se na izazov prijavili jako zainteresirani studenti sa znanjima i vještinama koji su se pokazali ključnim za rješenje našeg izazova.

image
Sara Lucija Dragičević

– Oko "ShelLife" izazova okupio se multidisciplinarni tim biologa, geologa, matematičara, računalaca i strojara. Tim se prvi put okupio na natjecanju i sve što smo uspjeli razviti napravljeno je u 48 sati trajanja "Ocean Hackathona". Tijekom tih 48 sati naši računalci su koristeći metode obrade slika i programski jezik Python uspjeli razviti alat koji s odstupanjem od samo 4 posto u odnosu na dosad primjenjivanu metodu u manje od sekunde pronalazi dnevne pruge rasta na jedinkama Jakobove kapice koju smo izabrali kao model vrstu za ovo natjecanje. Nakon njih su naši matematičari navođeni biolozima razvili model na koji način dobivena mjerenja mogu dovesti u relaciju s okolišnim parametrima kao što su temperatura ili salinitet – kazala nam je Daria Ezgeta Balić i dodala kako bi svim studentima preporučila da se prijave na ovakav tip natjecanja zbog toga što potiču studente da promišljaju na inovativan način, uče ih osnovama razvoja nekog proizvoda te svemu što tako nešto nosi za sobom.

Drugo mjesto odnijela je web-aplikacija Cro Sea Clean App za evidenciju otpada iz mora koji se prikupi tijekom ekoloških akcija čišćenja plaža, kao i ronilačkih akcija čišćenja podmorja. Voditeljice projekta bile su Dubravka Bojanić Varezić i Tea Kuzmičić Rosandić, a pored njih u timu su bili Fedra Dokoza, Pero Tutman, Karla Marinić, Anđela Brzica i Marino Tolj.

– Aplikacija je prvenstveno namijenjena udrugama civilnog društva koje na terenu odrađuju takve akcije te prikupljaju iznimno vrijedne podatke o količinama i tipu otpada, kao i znanstvenicima koji te podatke obrađuju i na temelju rezultata izrađuju preporuke za kreatore politika koji u konačnici donose ciljane mjere za smanjivanje otpada u moru – kazala nam je Dubravka Bojanić Varezić.

Treće mjesto osvojio je tim koji čine Kristina Odžak, Andro Rudan, Sandi Kavara, Vanesa Begura, Nina Roglić, Marina Šegvić, Ema Domazet i Mario Marasović s aplikacijom SEA ID pomoću koje korisnik fotografirajući vrstu može saznati o kojoj je ribi riječ te o općim i zanimljivim informacijama kao što su status ugroženosti i minimalna lovna duljina.

– Kada uhvatite neku ribu i niste sigurni o kojoj vrsti je riječ, jednostavno je uslikate svojim mobilnim uređajem, ubacite u aplikaciju i dobijete sve potrebne informacije vezane za nju. Putem ove aplikacije također želimo pozitivno utjecati na svijest ribara i cjelokupni održivi ribolov – kazala nam je Kristina Odžak.

image
Sara Lucija Dragičević
20. travanj 2024 04:40