StoryEditorOCM

U PRODAJINovi broj Otvorenog mora: Pente s perajom i mezomariner u roli

Piše OM
2. prosinca 2022. - 09:31

Sajam nautičke opreme METS u Amsterdamu najzanimljivija je manifestacija takvoga tipa na svijetu jer nije namijenjena šetačima i običnim posjetiteljima već profesionalcima koji tamo dogovaraju suradnju i distribuciju artikala u sve kutke svijeta. Proizvođači predstavljaju prototipe za iduću sezonu ili desetljeće, a Otvoreno more sa zadovoljstvom donosi specijalni izvještaj Vanje Valtrovića koji je obišao hale sajamskoga centra.

Među najzanimljivijim izlošcima su nova generacija električnih penti koja umjesto propele ima membranu i doslovnu kopiju dupinove peraje za novu revoluciju u brodskom pogonu. Uz to su posebnu pažnju privukli neobični sklopivi bokobran i mezomariner u roli koji može stati u džep od jakne.

image

Sklopivi bokobrani

Te i druge novitete možete pronaći u novome broju Otvorenog mora kojeg krasi test najzanimljivijeg glisera s proteklog sajma u Biogradu. Finski Quarken 27 T-top pravi je primjerak modernoga dnevnog cruisera s kabinom kakvi posljednjih godina najbolje prolaze kod današnjih nautičara.

Tko želi apsolutni mir u plovidbi može pročitati vodič za surfanje po jadranskim valovima sa specijalno dizajniranim karbonskim kajakom teškim samo devet kilograma. Kad uvjeti na moru postanu nemogući za sve vrste brodova tada počinje prava zabava za hrabre veslače koji na ručni pogon postižu nevjerojatne brzine.

image

Surfski kajak

Ribolovci sada imaju priliku uživati u lovu na jegulje i površinske predatore s novim propelerskim varalicama. Spinning nikada nije bio jednostavniji, samo je potrebno nabaviti odgovarajući alat.

image

Propelerske varalice

Uz savjete za ugradnju i održavanje brodskih tankova preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Brodski tankovi

24. travanj 2024 07:05