StoryEditorOCM

ovisnost o rusijiNjemački ministar financija: Trebali bismo preispitati zabranu novih plinskih i naftnih bušotina u Sjevernom moru

Piše PSD.
14. ožujka 2022. - 15:20

Njemačka bi trebala preispitati zabranu novih plinskih i naftnih bušotina u Sjevernom moru, kako bi smanjila ovisnost o ruskim energentima, izjavio je njemački ministar financija Christian Lindner.

Prema koalicijskom sporazumu socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza, Zelenih i Lindnerovih Slobodnih demokrata (FDP), Njemačka neće izdavati nove dozvole za bušenje nafte i plina u Sjevernom moru.

"Moramo preispitati taj sporazum", rekao je Lindner za list Tagesspiegel i objasnio da zbog kretanja cijena na globalnom tržištu nova bušenja djeluju ekonomičnije.

Njemačka, koja iz Rusije uvozi dvije trećine svog ukupnog uvoza prirodnog plina, pokušava potaknuti alternativne dobavne pravce, uključujući izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG).

Lindner, međutim, kaže da će najveće europsko gospodarstvo barem u prijelaznom razdoblju i dalje trebati naftu i plin.

"S obzirom na promijenjenu geopolitičku situaciju, mislim da je uputno ispitati cjelokupnu energetsku strategiju naše zemlje bez ikakvih zabrana", rekao je.

Unatoč naglom rastu cijena goriva na benzinskim postajama, Lindner je odbio privremeno smanjenje poreza na promet s 19% na 7% za benzin i dizel, što su predložili neki političari.

"Ako konzervativci traže smanjenje cijene goriva, moraju reći što ćemo smanjiti u proračunu ili priznati da su spremni preuzeti odgovornost za podizanje duga", rekao je, dodajući da je protiv uvođenja ograničenja brzine na njemačkim autocestama.

25. travanj 2024 13:45