StoryEditorOCM

agonija ‘mirjane k‘Ne nazire se kraj drami, dvojici hrvatskih pomoraca vlasti ne dopuštaju iskrcaj iako su nesposobni za rad: ‘Ne znam što bismo još trebali dobiti da nas napokon puste kući‘

Piše OM
5. rujna 2022. - 12:29
MIRJANA K JE TEGLJAČ/OFFSHORE SUPPLY VESSEL IZGRAĐEN 1975. GODINE, DUG 64 METRA. TRENUTNO PLOVI POD ZASTAVOM PANAMEIlustracija/Shutterstock

Dvojica hrvatskih pomoraca s broda "Mirjana K", iako su ih grčki liječnici još prije desetak dana proglasili nesposobnima za rad, zbog zdravstvenih problema, i dalje su na brodu, usidrenom ispred luke Pirej, gdje je zaustavljen zbog dugova još početkom ljeta, a u međuvremenu je proglašen napuštenim od brodara, riječke tvrtke Alveus Capital kojoj je na čelu Alan Klanac, bivši predsjednik uprave Jadrolinije.

Kako javlja Novi list, na brodu su, osim njih dvojice, još dva hrvatska državljanina, dvojica Albanaca i jedan Crnogorac koji također čekaju rasplet drame u kojoj su se, ni krivi ni dužni, zatekli, i dopuštenje grčkih vlasti da se iskrcaju s broda i odu kućama.

Jedan od oboljelih pomoraca prije dva tjedna je bio hospitaliziran, zbog otežanog disanja uzrokovanog teškim bronhitisom, dok je drugi bio na liječničkim pregledima i promatranju zbog sumnji na probleme sa srcem.

– Kad je kolega otpušten iz bolnice, vraćeni smo na brod. Obojica se i dalje ne osjećamo dobro, a liječnici su nam izdali nalaze po kojima smo nesposobni za daljnji boravak i rad na brodu. Unatoč tome, grčke vlasti odbijaju pristati da budemo repatrirani o trošku P&I kluba osiguravatelja broda. Obrazloženje je da nam liječnici nisu napisali u nalazima da moramo biti repatrirani. Ne znam kakve to veze ima, pa ne mora se liječnik razumjeti u pomorstvo, već u svoj posao, a obojica smo dobili nalaze koji potvrđuju da više nismo sposobni za rad. Ne znam što bismo još trebali dobiti da nas napokon puste kući - rekao je Novom listu jedan od pomoraca.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

16. travanj 2024 15:42