StoryEditorOCM

savjetodavni komitetNajbolji stručnjaci s područja ribarstva i marikulture iz Hrvatske i Italije ujedinili se u zaštiti Jadranskog mora. Budžet iznosi 5,7 milijuna eura

Piše T. Š. B.
20. srpnja 2021. - 12:41

U zaštiti Jadranskog mora ujedinili su se najbolji stručnjaci s područja ribarstva i marikulture iz Hrvatske i Italije, koji će tijekom srpnja konstituirati zajedničko tijelo "Jadranski savjetodavni komitet".

Jedan od njegovih ključnih zadataka bit će uspostava modela upravljanja koji će prepoznati i uvažavati specifičnosti lokalnih zajednica i lokalnih tipova ribolova, i što je moguće više decentralizirati proces donošenja odluka i uključivanje svih lokalnih dionika u procese zaštite mora te upravljanja ribolovnim resursima.

– Komitet će se oformiti u okviru ARGOS-a, strateškog projekta suradnje Hrvatske i Italije, a sufinanciran je sredstvima programa Interreg. ARGOS će se odvijati do kraja 2022. godine, uz budžet od 5.725.155 eura. U njegovu je realizaciju uključeno 13 partnera iz Italije i Hrvatske, s vodećim partnerom regijom Friuli Venezia Giulia. ARGOS će pod najboljim znanstvenim vodstvom uspostaviti zajednički okvir upravljanja. To bi značilo da će sve institucije nadležne za ribarstvo i akvakulturu na programskom području djelovati kao cjelina u upravljanju i zaštiti zajedničkih bioloških resursa – kaže prof. dr. sc. Nedo Vrgoč, ravnatelj splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

U projekt su uključene gotovo sve priobalne hrvatske županije i talijanske regije, te ministarstva poljoprivrede Hrvatske i Italije.

Znanstvenu komponentu projekta pokrivaju instituti u Splitu i Anconi. Splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo voditelj je ključnog znanstvenog radnog paketa 4, kojemu je cilj procjena podataka iz ribarstva i akvakulture, a uz njihovu analizu i uspostava zajedničkog pristupa procjeni ribljih stokova i eko-biološkog statusa morskih resursa.

– U sklopu ovog projekta Institut planira urediti i znanstvenom opremom opremiti dio za sada neiskorištenih prostora. U njima će biti smješten novouspostavljeni Centar za napredna istraživanja u ribarstvu i kontrolu kvalitete proizvoda mora, u kojemu bi se odvijala zajednička obuka znanstvenika Hrvatske i Italije u primjeni najnovijih znanstvenih metoda – kaže dr. Vrgoč.

17. travanj 2024 15:31