StoryEditorOCM

‘Mornarev‘ božićNajavljena velika akcija čišćenja podmorja ispod Sustipana i tradicionalno potapljanje božićne jelke

Piše M.I.
14. prosinca 2022. - 09:06

Podvodno istraživački klub Mornar u prosincu, mjesecu darivanja, organizira akciju pod nazivom “Mornarev Božić”.

Naime, 17. prosinca organizira se ekološka akciju čišćenja podmorja koja će ove godine obuhvatiti podmorje ispred statue Galebovi ispod Sustipana te lučicu jedriličarskog kluba Mornar, a okupiti će mnogobrojne ronioce i volontere iz cijele Hrvatske koji žele pripomoći i pridružiti se dobrom duhu Božića.

U sklopu ekološke akcije imati ćemo i prezentaciju dva vrlo važna projekta koji se provode. Projekt “Očuvanje plemenite periske u Jadranu” predstavljati će javna ustanova MORE i KRŠ te Hrvatski veterinarski institut. Drugi projekt je platforma ČistiMO - Baza za prikupljanje podataka o morskom otpadu kojeg provodi Oceanografski institut u Splitu.

- Tijekom godina Podvodno istraživački klub Mornar organizirao je i sudjelovao u velikom broju ekoloških akcija čišćenja podmorja. Naši volonteri su ambasadori ekologije i čistog podmorja, posebnu pozornost posvećujemo ugroženim i zaštićenim vrstama u Jadranu. Smatramo kako je svaka eko akcija bitna za nas i naše podmorje jer time želimo potaknuti građane na važnost očuvanja okoliša. To je naizgled mala stvar koju možemo napraviti za bolje sutra ali velika za očuvanje podmorja i bioraznolikosti - poručili su iz Kluba.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Također, tradicionalno će se 18. prosinca, na Rivi potopiti jelka. Kao i svake godine, sve će to biti popraćeno veselom božićnom glazbom i dobrim duhom volontera najstarijeg amaterskog ronilačkog kluba na Jadranu. Posebni gosti na potapanju jelke biti će i štićenici udruge Zvono iz Splita. Pozivamo sve građane da nam se pridruže uz pjesmu i ples na Rivi, u predjelu mletačkog mula te podijele radost božićnog duha sa nama.

PIK Mornar je najstarija je amaterska ronilačka udruga na Jadranu, osnovana 1959. godine. Klub je kao organizacija tehničke kulture, sporta i kulture u Splitu i Hrvatskoj, organizacijski, članstvom, stručnim voditeljima i sredstvima razvijao sve vidove podvodnih aktivnosti u korist odgoja mladih Splita, Dalmacije i Hrvatske.

U svom trajanju, od osnutka, klub ima jedinstven kontinuitet rada u različitim područjima: odgoj i obrazovanje ronilaca, istraživanje podmorja (biologija), podvodna arheologija, ronilački sport (podvodna orijentacija, podvodna fotografija, dr.), ekološke akcije čišćenja podmorja i edukacije.

25. travanj 2024 13:15