StoryEditorOCM

sretno!Državni brodar proslavio rođendan: bili brodovi ‘Jadrolinije’ plove punih 77 godina

Piše OM
21. siječnja 2024. - 17:52

Riječka “Jadrolinija”, čija flota broji 55 brodova koji godišnje prevezu 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila, proslavila je 77. rođendan pod geslom “Plovi, plovi bili brode”.

Kao poduzeće za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta sa stoljetnom tradicijom, osnovana je 20. siječnja 1947. u Rijeci, a (ne)službena je nasljednica raznih udruživanja malih brodara obalne plovidbe još od 1872. godine. “Jadrolinija cruises” i kružna putovanja dalekim destinacijama bijelim brodovima bili su “pravi hit”, a u nedostatku hotelskog prostora, feribot “Liburnija” i brod “Jadran” poslužili su i kao hotelski objekt.

Neki od brodova u prošlosti državne kompanije imali su ugrađene - tračnice. Trajekt “Ero” je u matičnoj Danskoj prevozio vagone te je s ugrađenim tračnicama zaplovio Jadranom.

Ali, nije bio jedini - trajekt “Vladimir Nazor”, izgrađen u Kraljevici, bio je naručen za prijevoz vagona cisterni iz Bakra u Omišalj. Ipak, još na navozu namjena mu je promijenjena te s ugrađenim tračnicama pripao je “Jadroliniji”.

Uloga “Jadrolinije” u životima otočana, kao i turističkom i gospodarskom razvoju hrvatskih otoka je neporeciva - prve veze, prvi dolasci automobila na hrvatske otoke... sve je to bila “Jadrolinija”. “Klimno”, “Bodulka”, “Kačjak” prvi su trajekti koji su prevozili putnike i vozila.

Današnji brodovi tijekom ljetne sezone obavljaju više od 600 polazaka dnevno, a najfrekventnije linije održavaju se kontinuirano 24 sata. 

27. travanj 2024 14:17