StoryEditorOCM

što nas čeka?Na Pomorskom fakultetu održava se konferencija o budućnosti pomorskih zvanja

Piše M. Ilić
31. ožujka 2023. - 13:04

- U posljednjih 70 godina razvojem znanosti, novih materijala u brodogradnji, razvojem elektronike i računarstva, specijalizacijom brodova za određene vrste tereta, razvojem nautičkog/brodskog turizma, pod utjecajem energetske krize i sve strožijih ekoloških normi, pomorstvo je napravilo kvantni razvojni skok.

Neka su pomorska zvanja nestala, a druga se pojavila. Dok je s jedne strane brodova sve više, a plovidba je načelno sve sigurnija, s druge, sposobnost upravljanja brodom nikad nije bila zahtijevnija. Stoga i obrazovanje pomorskog kadra nikad nije bilo složenije i zahtjevnije, trendovi se nikad nisu brže mijenjali, pa su izazovi u pomorskom obrazovanju i pomorstvu općenito, itekako aktualna tema - kazao je Jadran Kapor, novinar i urednik Slobodne Dalmacije i Otvorenog mora u uvodnoj riječi na konferenciji "Budućnost pomorskih zvanja", koja se održava ovog petka na splitskom Pomorskom fakultetu.

Prilika je to na jednom mjestu, sa stajališta ‘ljudi od mora‘ čuti razmišljanja i saznanja kako se uhvatiti u koštac s izazovima u pomorskoj struci u kojoj se treba usklađivati s novim pravilnicima i novim sigurnosnim standardima koji traže nova znanja, certifikate, brevete, kada se svijet sve više okreće ka zelenom brodarstvu, a na svjetskom tržištu nedostaje najmanje sto tisuća pomoraca...

Na konferenciji sudjeluju: Boško Ercegovac, načelnik sektora Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Davor Marić, voditelj kadrovske službe Jadroplova d.d., Ratko Božić, direktor Brodskog upravljanja d.o.o., Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Split, Ivo Smoje, koordinator treninga s pomorskog učilišta Atlantis, te Ognjen Koludrović, rukovoditelj pomoračkih kadrova iz Jadrolinije.

Sastav posade nekad i danas, alternativna goriva, električni brodovi, brodovi na dvojni pogon, zanimanje i pespektive mladih u pomorstvu, njihovo obrazovanje, sigurnost plovidbe, čarter industrija...samo su neke od tema o kojima se rzgovara na ovoj konferenciji koja će, nadamo se, potaknuti promjene na bolje, a sve kako bi naši pomorci i dalje slovili kao poželjan, stručni kadar s kojim se ponosimo od pamtivijeka.

20. travanj 2024 11:54