StoryEditorOCM

SMEĆE U portuMore nas je i danas upozorilo na PVC-otpad i naš necivilizirani odnos prema okolišu. Dokad?

Piše Ahmet Kalajdžić
11. prosinca 2021. - 17:09

Kad umočiš prst u more povezan si s cijelim svijetom - stara je izreka koja se potvrdila i ovaj put, ali na neželjeni način. Jer, stari dubrovački Porat je ponovno ogledalo postupaka neodgovornih pojedinaca odnosno državljana Mediterana, onih koji more vole samo na fotografijama i umjetničkim slikama, ali tu ljubav ne dokazuju i praktičnim djelovanjem i odnosom prema prirodi i okolišu, piše Dubrovački vjesnik.

image
More je ponovno nanijelo smeće u stari Porat
Tonći Plazibat/cropix

Fotografije koje je snimio nađš fotoreporter Tonći Plazibat svjedoče o novim nanosima plastičnog otpada kao jednog od najdugovječnijih proizvoda suvremene civilizacije.

Ima tu, istina i ostataka drveća koje je vodena bujica uslijed obilnih kiša nanijela u more, ali su to biorazgradivi ostaci i najviše zabrinjavaju ribare koji strepe da će im rasparati mreže.

image
More je ponovno nanijelo smeće u stari Porat
Tonći Plazibat/cropix

Međutim posljedice plastičnog otpada u moru mnogo su dugotrajnije i opasnije: moere je puno mikroplastike koju ribe kroz škrge usisavaju u tijelo, a nakon ulova tavo, PVC-om "začinjeno" riblje meso završava u našem organizmi i postaje potencijalno kakcerogeni uzročnik niza bolesti.

image
More je ponovno nanijelo smeće u stari Porat
Tonći Plazibat/cropix

Neka i ovo smeće postane najozbiljnija opomena svima koji nakon ispijenog soka, flaširane vode ili mlijeka ambalažu nemarno odbace na mjestima koja nisu za to predviđena. Jer, zbog nekad bajkovite, a danas upozoravajuće povezanost s morem, kad- tad ćemo platiti ceh iskazanoj neodgovornosti.

19. travanj 2024 23:36